A gyorsabb kiszállítás érdekében add le rendelésedet telefonon:  +36 30 871 8951

Hány kalória van egy pohár vörösborban?
person sitting near the brown wooden barrel table
Az Éjszakai Élet Új Dimenziója: Az Otthoni Italfogyasztás Trendje és Hatása
Az éjszakai élet dinamikája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A hagyományos szórakozóhelyek látogatása helyett egyre többen választják az otthoni italfogyasztást, mint alternatívát a szocializálódásra és a kikapcsolódásra. Ennek hátterében számos tényező áll, többek között a kényelem, a költséghatékonyság és a személyre szabott élmény iránti igény. Ebben a változásban kiemelkedő szerepet játszik az ital […]
person holding cup of wine
Hány kalória van egy pohár vörösborban?
Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, azt gondolhatod, hogy a siker érdekében le kell mondanod a vörösborról. Ez azonban nem így van. Bármit lehet mértékkel élvezni a fogyókúra alatt, beleértve a vörösbort is. A vörösbor még néhány olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely hasznos lehet Önnek és szervezetének. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogy az esti […]
cold summer alcohol bar
Miből készül a vodka?
A vodka egy sokoldalú, meglehetősen semleges szeszes ital, amelyből rengetegféle koktél készíthető. Tényleg bármivel keverhető az édes gyümölcslevektől vagy limonádétól kezdve a fűszeres gyömbérsörön át valami földes, gyógynövényes dologig. De miből készül valójában a vodka? És hogyan néz ki az előállítási folyamat? Elmondjuk, miből készül a vodka, elmagyarázzuk egy kicsit az előállítási folyamatot, és még […]
person holding cup of wine

Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, azt gondolhatod, hogy a siker érdekében le kell mondanod a vörösborról. Ez azonban nem így van. Bármit lehet mértékkel élvezni a fogyókúra alatt, beleértve a vörösbort is. A vörösbor még néhány olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely hasznos lehet Önnek és szervezetének. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogy az esti pohár vörösborral mennyi kalóriát fogyasztunk.

A VÖRÖSBOR SEGÍTHET A FOGYÁSBAN?

A vörösborral kapcsolatban sok ellentmondásos információ kering. Egyesek azt állítják, hogy üres cukor és kalória, míg mások az egészségügyi előnyeit hirdetik. Az igazság valójában valahol a kettő között van. A vörösbor valóban nagyszerű egészségügyi előnyökkel jár, ha mértékkel fogyasztjuk, de kalóriát és cukrot is tartalmaz. A túlzott fogyasztásuk súlygyarapodáshoz vezethet.

Úgy tűnik, hogy a vörösbor fogyasztásának előnyei és hátrányai is vannak, ha a testsúlyszabályozásról van szó. A vörösbor gazdag resveratrolban, valamint más antioxidánsokban. Ezek jótékony hatással lehetnek a vércukorszint szabályozására, a szív egészségére és a gyulladásra. Más tanulmányok kimutatták, hogy a mérsékelt borfogyasztás védelmet nyújthat a túlzott súlygyarapodás ellen. A vörösbor fogyasztásának a fogyásra gyakorolt hatását azonban nem vizsgálták széles körben, így nehéz megmondani, hogy észre lehet-e venni ezeket a hatásokat.

A túl sok alkohol fogyasztása, beleértve a vörösbort is, súlygyarapodást okozhat. Az alkohol kalóriát tartalmaz, grammonként több kalóriát, mint a szénhidrát vagy a fehérje. Könnyen lehet, hogy túlzásba viszed a mértéktelen fogyasztást, különösen azért, mert ha már megittál néhány pohárral, rossz döntéseket hozhatsz, amikor az ételválasztásról van szó. A vörösbor fogyás előnyei akkor érvényesülnek a legjobban, ha megmaradsz egy pohárnál, alkalmanként kettőnél.

HÁNY KALÓRIA VAN A VÖRÖSBORBAN?

Egy pohár vörösbor kalóriatartalma márkánként és borfajtánként eltérő. Egy tipikus másfél deci pohár vörösbor körülbelül 125 kalóriát tartalmaz, ami 0 gramm fehérjére és zsírra, 4 gramm szénhidrátra, 1 gramm cukorra és 16 gramm alkoholra bomlik. A vörösborban lévő kalóriák nagy része magából az alkoholból származik, ami grammonként hét kalóriát jelent. A többi kalória a szénhidrátokból származik. Ezért van az, hogy a vörösborban általában több kalória van, mint a tiszta szeszes italokban, például a vodkában, amiben nincs cukor és szénhidrát.

A különböző típusú vörösborok kalóriatartalma eltérő. Egyes vörösborok több maradék cukrot tartalmaznak, ami a borász döntése, így a boruk édesebb ízű lesz. A vörösborok márkái között is vannak eltérések. Két pohár Merlot-nak kissé eltérő lehet a kalóriatartalma, még akkor is, ha ugyanarról a borstílusról van szó.

A borban lévő kalóriák két forrásból származnak: alkoholból és cukorból. Minél magasabb a bor alkoholtartalma, annál magasabb a kalóriatartalma. Ugyanez igaz a cukor esetében is. Az édesebb, alkoholtartalmú borok mindig magasabb kalóriatartalmúak. Ezért egy édes, erősített desszertbor sokkal kalóriadúsabb lesz, mint egy száraz, alacsony alkoholtartalmú bor.

Egy átlagos pohár vörösbor körülbelül 12,5-14%-os alkoholtartalmú, és körülbelül 106 és 132 kalória között mozog. Egyes vörösborok kevesebb kalóriát tartalmazhatnak, mások több kalóriát. Sajnos sok vörösbor címkéjén nem szerepel a bor kalóriatartalma, így ez egy kis találgatással járhat. A kalóriákat vagy egy kis matematikával kiszámolhatja, vagy a vörösbor stílusa alapján juthat hozzávetőleges kalóriabecslésre.

HÁNY KALÓRIA VAN A KÜLÖNBÖZŐ STÍLUSÚ VÖRÖSBOROKBAN?

A különböző típusú vörösborok alkoholtartalma és maradékcukorszintje eltérő, így kalóriatartalmuk is kissé eltérő. Íme néhány gyakori vörösbortípus és az általuk tartalmazott átlagos kalóriamennyiség.

CABERNET FRAN

 A cabernet franc egy száraz, közepes testű vörösbor, közepesen magas tanninokkal, közepesen magas savtartalommal és átlagosan 11,5-13,5% körüli ABV-vel. A kalóriaspektrum könnyebbik végén helyezkedik el, körülbelül 105 kalóriát tartalmaz egy másfél decis adag.

PINOT NOIR

A pinot noir a világ legnépszerűbb könnyű testű vörösbora. Száraz, alacsony tanninokkal, és cseresznye, málna, gomba, szegfűszeg és hibiszkusz ízeket kínál. Az átlagos Pinot Noir körülbelül 11,5-13,5% ABV-tartalmú, és egy másfél decis adag körülbelül 115 kalóriát tartalmaz.

MALBEC

A malbec egy száraz, testes vörösbor közepes tanninokkal, közepesen alacsony savtartalommal, vörös szilvával, szederrel, vaníliával, édes dohánnyal és kakaóval. Az ABV körülbelül 13,5-15% között mozog, és egy másfél decis pohár körülbelül 118 kalóriát tartalmaz.

SYRAH

A Syrah, más néven Shiraz egy száraz, testes bor, amely áfonyás, fekete szilvás, tejcsokoládés, dohányos és zöldborsos ízeket kínál. Közepesen magas tanninokkal, közepes savtartalommal rendelkezik, és körülbelül 13,5-15% ABV-t tartalmaz. Az átlagos másfél decis adag Syrah körülbelül 123 kalóriát tartalmaz.

BORDEAUX

A Bordeaux egy csontszáraz, testes bor, amely vörös és fehér fajtákban egyaránt kapható, és Franciaország Bordeaux régiójából származik. A vörös bordeaux-i általában fekete ribizli, cseresznye, grafit, csokoládé és szárított gyógynövények jegyeit hordozza, és 13,5-15%-os alkoholtartalommal rendelkezik. Egy másfél decis pohár körülbelül 125 kalóriát tartalmaz.

CABERNET SAUVIGNON

A világ legnépszerűbb borszőlőjéből, a franciaországi Bordeaux-ból származó Cabernet Franc és Sauvignon Blanc természetes keresztezéséből készült Cabernet Sauvignon száraz és testes. Fekete cseresznye, fekete ribizli, cédrus, sütőfűszerek és grafit ízjegyeit kínálja. Az ABV körülbelül 13,5% és 15% között mozog, és egy másfél decispohár 125 kalóriát tartalmaz.

MERLOT

A merlot egy csontszáraz, közepes és telt testű vörösbor, cseresznyével, szilvával, csokoládéval, babérlevéllel és vaníliával. Finom tanninokkal és csokoládés lecsengéssel rendelkezik, és a vakkóstolásokon gyakran összetévesztik a Cabernet Sauvignonnal. Az alkoholtartalom 13,5% és 15% között mozog, és egy másfél decis pohár körülbelül 125 kalóriát tartalmaz.

HOGYAN SZÁMÍTSUK KI EGY POHÁR VÖRÖSBOR PONTOS KALÓRIATARTALMÁT?

Mivel a vörösborok címkéin általában nem szerepel a kalóriák száma egy adagban, a legtöbb ember általában a stílus alapján kap egy durva becslést. Ha azonban tudni szeretné, hogy pontosan mennyi kalória van kedvenc palackjában, ezt könnyen kiszámíthatja. Mindössze egy kis egyszerű matematikára van szükség.

A legegyszerűbb módja annak, hogy felmérje, mennyi kalória van egy bizonyos típusú vörösborban, ha megnézi az ABV%-ot. Egy 30 ml tiszta etanolban vagy alkoholban körülbelül 158 kalória van. Tehát ha egy bor 14%-os ABV-vel rendelkezik, és egy szabványos pohár öt 30 ml, akkor a 158-at meg kell szorozni 0,14-gyel, majd ezt a számot meg kell szorozni öttel. Egy 30 ml 14%-os bor valamivel több mint 22 kalória, tehát egy másfél decis pohárban körülbelül 110 kalória van.

Ne feledje, hogy a bor az erjedési folyamatból visszamaradt némi maradék cukrot is tartalmaz. A száraz borok általában körülbelül 10 g/l maradékcukorral rendelkeznek, míg az érezhetően édes borok esetében a maradékcukor-tartalom meghaladja a 35 g/l-t is. 10 gramm cukorban 39 kalória van, tehát ha egy borban körülbelül 10 gramm cukor van az egész palackban, akkor ez csak egy-két kalóriát ad hozzá poharanként.

Ha diétázol, az nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell hagynod a vörösbort. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy a vörösbor még olyan egészségügyi előnyökkel is járhat, amelyek segíthetnek a testsúly kordában tartásában. A bort mindig mértékkel kell fogyasztani, különösen, ha fogyni próbálunk. Ha elvégzi a kutatásait, és egy-két pohárra korlátozza magát, akkor könnyedén élvezhet egy-egy pohár vörösbort, és mégis láthatja a fogyás eredményeit.

Minden vörösbor szállítási igénye esetén számíthat a Nonstopdrink.hu-ra. Gyors kiszállítást kínálunk Kényeztesse magát egy üveggel még ma, a többit pedig bízza ránk.

0 - 24 Ital házhozszállítás Budapesten, akár 20 percen belül. Nonstopdrink.hu

Developed by: Elitring.com

Like this:

Like Loading...

Üdvözlünk az oldalon!

Elmúltál már 18 éves?