A gyorsabb kiszállítás érdekében add le rendelésedet telefonon:  +36 30 871 8951

Miből készül a vodka?
person sitting near the brown wooden barrel table
Az Éjszakai Élet Új Dimenziója: Az Otthoni Italfogyasztás Trendje és Hatása
Az éjszakai élet dinamikája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A hagyományos szórakozóhelyek látogatása helyett egyre többen választják az otthoni italfogyasztást, mint alternatívát a szocializálódásra és a kikapcsolódásra. Ennek hátterében számos tényező áll, többek között a kényelem, a költséghatékonyság és a személyre szabott élmény iránti igény. Ebben a változásban kiemelkedő szerepet játszik az ital […]
person holding cup of wine
Hány kalória van egy pohár vörösborban?
Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, azt gondolhatod, hogy a siker érdekében le kell mondanod a vörösborról. Ez azonban nem így van. Bármit lehet mértékkel élvezni a fogyókúra alatt, beleértve a vörösbort is. A vörösbor még néhány olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely hasznos lehet Önnek és szervezetének. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogy az esti […]
cold summer alcohol bar
Miből készül a vodka?
A vodka egy sokoldalú, meglehetősen semleges szeszes ital, amelyből rengetegféle koktél készíthető. Tényleg bármivel keverhető az édes gyümölcslevektől vagy limonádétól kezdve a fűszeres gyömbérsörön át valami földes, gyógynövényes dologig. De miből készül valójában a vodka? És hogyan néz ki az előállítási folyamat? Elmondjuk, miből készül a vodka, elmagyarázzuk egy kicsit az előállítási folyamatot, és még […]
cold summer alcohol bar

A vodka egy sokoldalú, meglehetősen semleges szeszes ital, amelyből rengetegféle koktél készíthető. Tényleg bármivel keverhető az édes gyümölcslevektől vagy limonádétól kezdve a fűszeres gyömbérsörön át valami földes, gyógynövényes dologig. De miből készül valójában a vodka? És hogyan néz ki az előállítási folyamat?

Elmondjuk, miből készül a vodka, elmagyarázzuk egy kicsit az előállítási folyamatot, és még azt is eláruljuk, hogy miből készülnek a különböző vodkamárkák.

MIBŐL KÉSZÜL A VODKA?

A vodka magas keményítő- vagy magas cukortartalmú növényi anyag élesztővel történő erjesztésével előállított alkoholból készül. A felhasznált növényi anyag típusa márkánként változik. A vodka hagyományosan gabonából készül, a leggyakrabban rozsból. Elég gyakran használnak azonban búzát, kukoricát és burgonyát is.

A vodka készülhet gyümölcsből, például szőlőből vagy cukornádból, sőt tejsavóból is. A gabona és a burgonya azonban sokkal gyakoribb, mivel ezek sokkal semlegesebb ízprofillal rendelkeznek, mint a cukor- vagy gyümölcsalapú vodka. A semlegesség általában kívánatos, ha vodkáról van szó, mivel ez teszi olyan sokoldalúvá.

A cukormolekulák alkohollá történő átalakításához használt élesztőtörzs szintén kulcsfontosságú összetevő. Az élesztő típusa márkánként változik, és általában szigorúan őrzött titok. Ha az alapanyagként használt növényi anyag rendkívül keményítőtartalmú, gyakran adnak hozzá enzimeket, amelyek segítenek a keményítőt cukorrá alakítani, hogy az élesztő meg tudja enni. Így jön létre a nyers alkohol, amelyet aztán desztillálnak, hígítanak és szűrnek, hogy vodkát készítsenek belőle.

HOGYAN KÉSZÜL A VODKA?

A vodkakészítés folyamata négy fő lépésből áll: erjesztés, lepárlás, hígítás és szűrés. A folyamat gabonából, burgonyából, gyümölcsből vagy más növényi anyagból készült cefrével kezdődik, amelyet vízzel egyesítenek és felmelegítenek, hogy pépet hozzanak létre. Ezután élesztőt adnak a péphez, ami elindítja az erjedést, és az élesztő elkezdi a cukrokat alkohollá alakítani.

Ezután a nyers szeszes italt lepárlásra kerül. Ez megtisztítja a vodkát, és kiszűri a nem kívánt elemeket, amelyek befolyásolnák a végtermék ízét vagy állagát. A lepárlási folyamat során eltávolítják a korábban hozzáadott vizet is, amely megnövelte az alkohol térfogatszázalékát Sok márka többször desztillálja vodkáját, hogy magasabb minőségű terméket állítson elő. A Ciroc, egy francia vodka például ötször kerül lepárlásra.

A hígításhoz használt víz tisztaságától függően egyes vodkákat palackozás előtt szűrni kell. A legtöbb márka legalábbis demineralizálja a vodkát, hogy a végtermék idővel ne legyen zavaros. Egyes vodkákat faszénen, lávaköveken vagy kvarckristályokon keresztül szűrik, hogy tovább távolítsák el a nem kívánt elemeket. A szűrési folyamat befolyásolja a vodka általános jellemzőit, beleértve az illatát, az ízét és a lecsengését.

A szűrési folyamat után a legtöbb vodka azonnal palackozható és szállítható. Van azonban néhány olyan vodkafajta, amelyet a föld alatt tárolt tölgyfahordókban érlelnek. Ebben a szakaszban, ha a vodka átmegy az ellenőrzésen, palackozható, címkézhető és eladásra kiszállítható.

A VODKA GLUTÉNMENTESNEK MINŐSÜL?

Annak ellenére, hogy gyakran gabona alapanyagból készül, a tiszta, desztillált vodka gluténmentesnek számít. A legtöbb vodka a lepárlási folyamat miatt biztonságosan fogyasztható a gluténérzékenyek vagy a cöliákiában szenvedők számára. A súlyos érzékenységben szenvedőknek azonban figyelniük kell a rejtett gluténre a lepárlás után hozzáadott aromákat vagy egyéb összetevőket tartalmazó vodkákban.

0 - 24 Ital házhozszállítás Budapesten, akár 20 percen belül. Nonstopdrink.hu

Developed by: Elitring.com

Like this:

Like Loading...

Üdvözlünk az oldalon!

Elmúltál már 18 éves?