A gyorsabb kiszállítás érdekében add le rendelésedet telefonon:  +36 30 871 8951

Ki találta fel a sörpongot és miért?
person sitting near the brown wooden barrel table
Az Éjszakai Élet Új Dimenziója: Az Otthoni Italfogyasztás Trendje és Hatása
Az éjszakai élet dinamikája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A hagyományos szórakozóhelyek látogatása helyett egyre többen választják az otthoni italfogyasztást, mint alternatívát a szocializálódásra és a kikapcsolódásra. Ennek hátterében számos tényező áll, többek között a kényelem, a költséghatékonyság és a személyre szabott élmény iránti igény. Ebben a változásban kiemelkedő szerepet játszik az ital […]
person holding cup of wine
Hány kalória van egy pohár vörösborban?
Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, azt gondolhatod, hogy a siker érdekében le kell mondanod a vörösborról. Ez azonban nem így van. Bármit lehet mértékkel élvezni a fogyókúra alatt, beleértve a vörösbort is. A vörösbor még néhány olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely hasznos lehet Önnek és szervezetének. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogy az esti […]
cold summer alcohol bar
Miből készül a vodka?
A vodka egy sokoldalú, meglehetősen semleges szeszes ital, amelyből rengetegféle koktél készíthető. Tényleg bármivel keverhető az édes gyümölcslevektől vagy limonádétól kezdve a fűszeres gyömbérsörön át valami földes, gyógynövényes dologig. De miből készül valójában a vodka? És hogyan néz ki az előállítási folyamat? Elmondjuk, miből készül a vodka, elmagyarázzuk egy kicsit az előállítási folyamatot, és még […]
ital hazhozszallitas sor

Ha valaha is voltál már diákszövetségi bulin, egyetemi kampuszon akkor biztosan játszottál már sörpongot, vagy legalábbis láttad, hogy játszanak vele. A sörpong Amerika egyik kedvenc ivójátéka, és sokkal régebb óta létezik, mint gondolnád.

MI AZ A SÖRPONG?
Ha nem tudod, mi az a sörpong, ez egy ivójáték, amely hihetetlenül népszerű az egyetemi kampuszokon. A játékhoz négy játékos szükséges. A legalapvetőbb változatban egy hosszú asztalt használunk, amelynek ellentétes oldalain háromszög alakzatban egyenlő számú műanyag pohár van elhelyezve. Gyakran úgy játsszák, hogy mindkét oldalon 10 pohár van, de ez a szám változhat.

Minden csapat két játékosának pingponglabdákat kell dobálnia az ellenfél söröspoharaiba. Amikor egy labda belesüllyed egy pohárba, az ellenfél csapatának meg kell innia az adott pohárban lévő sört. Mivel a labdák gyakran nem higiénikus felületekről, például a padlóról pattannak le, a poharakat gyakran vízzel töltik meg helyette. Amikor a labda a pohárban landol, az ellenfél csapata iszik egy kortyot az oldalra helyezett sörből.

A csapat minden tagja lehetőséget kap a labdadobásra. Ha mindkét csapattag elsüllyeszti a labdáját, akkor addig dobhatnak, amíg az egyik el nem hibázza. Ha egy poharat eltaláltak, azt eltávolítják az asztalról. A csapatok felváltva próbálják eltalálni az összes poharat, és az ellenfelüket megitatni. Az a csapat nyer, amelyik előbb süllyeszti el a labdákat az ellenfele összes poharába.

KI TALÁLTA FEL A SÖRPONGOT?
A sörpong eredeti változatát a Dartmouth College-ban találták fel valamikor 1950 és 1960 között. Állítólag a dartmouthi testvérek egy buli során pingpongoztak. Az emberek játék közben elkezdték a söröspoharukat az asztalra támasztani. Ez adta nekik az ötletet, hogy a poharakat célozzák meg, és találjanak ki egy olyan játékot, amely a poharakat is tartalmazza.

Így született meg a Dartmouth pong. A játék azóta is virágzik itt, és a játék több változata is megjelent az egyetemen, például a Shrub and Tree, a Ship, a Harbor, a Slam stb. Az egyetlen fontos állandó elem a dartmouthi pong minden változatában az ütő. A dartmouthi diákok ragaszkodnak ahhoz, hogy az igazi sörpongot nyél nélküli pingpongütővel kell játszani.

A sörpong legelterjedtebb változata az Egyesült Államokban valójában nem is igazi sörpong, hanem egy Beirut nevű származékos játék. A Beirutot úgy játsszák, hogy a pingponglabdákat kézzel dobálják, nem pedig ütővel. A Beirutot a Lehigh Egyetem diákszövetségi testvérei adaptálták a sörpongból, és eredetileg "throw pong"-nak hívták.

MIÉRT TALÁLTÁK FEL A SÖRPONGOT?
A sörpongot ugyanazért találták fel, amiért minden ivójátékot: mert szórakoztató! Az iváskultúra hihetetlenül fontos az amerikai kultúra egésze számára. Az amerikaiak szeretnek összegyűlni és együtt inni, és a bulizás és a részegség feldobásának szórakoztató módjainak megteremtése régi hagyomány.

A sörpong az egészséges versengés elemeit is magában foglalja, amelyekről kimutatták, hogy számos pozitív módon stimulálják az agyat. A verseny izgalmas, és egy alacsony tétű játék megnyerése lehetővé teszi az emberek számára, hogy magabiztosnak érezzék magukat, és úgy érezzék, hogy le tudják nyűgözni a barátaikat (és a potenciális szerelmeseket, ami részben az oka annak, hogy a sörpong nagy népszerűségnek örvend a főiskolákon).

A sörpong emellett lehetőséget nyújt arra is, hogy sok sört igyunk meg, méghozzá nagyon gyorsan. A diákszövetségi bulikon a sör általában olcsó és nem túl jó minőségű. Amikor sörpongot játszol, nem a sör ízére koncentrálsz, hanem inkább csak arra, hogy minél gyorsabban levedd.

AZ IVÓJÁTÉKOK TÖRTÉNETE
Ahhoz, hogy megértsük, miért szeretnek az emberek ivójátékokat játszani, a legegyszerűbb, ha megnézzük az ivójátékok történetét és azt, hogy miért találták ki őket.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy a versengő ivójátékok Dél-Németországban az 1530-as évek elején, a reformáció idején jelentek meg. A középkori életforma kezdett megingani, de a fiatal férfiak még mindig lovaggá készültek. A katonai taktika és a gazdaság is változott. Kevesebb munkahely állt rendelkezésre, és sokan úgy érezték, hogy az életüknek nincs értelme vagy célja. A bőséges mennyiségű borhoz fordultak, hogy kitöltsék az életükben lévő űrt.

Bár a mértéktelen ivás nem volt új jelenség, az ivójátékok mindenképpen azok voltak. A korai ivójátékokról a legjobb első kézből származó beszámoló Vincent Obsopoeus 1536-ban írt verséből származik. Obsopoeus különféle ivójátékokat ír le, amelyek közül sok hasonlít a ma játszottakhoz. Az egyik általa leírt játék lényege, hogy addig kell felváltva inni, amíg az ellenfél el nem ájul. Aki utoljára állva marad, az a győztes.

Számos modern ivójátéknak történelmi eredete van. A Quarters például egy ókori görög játék, a Kottabos származéka. A Kottabos egy olyan játék volt, amelyet a görög férfiak játszottak, és amelynek lényege az volt, hogy a borospoharukból a poharak hordalékát egy céltábla - például egy tányér vagy egy csészealj - felé dobálták, és megnézték, ki tudja a legtöbbet dobni.

MELYEK A LEGJOBB SÖRÖK A SÖRPONGOZÁSHOZ?
Sörpongot technikailag bármilyen sörrel lehet játszani. Néhány azonban jobban működik, mint mások. Valami könnyű és viszonylag alacsony alkoholtartalmú sört szeretnél, mert sokat fogsz inni. Az olcsó sörök működnek a legjobban, mert a játék során nincs igazán idő az ízek és illatok kiélvezésére. Javasoljuk, hogy a drága IPA-kat tartogasd későbbre!

Developed by: Elitring.com

Like this:

Like Loading...

Üdvözlünk az oldalon!

Elmúltál már 18 éves?