A pezsgő és a prosecco az egyik legelterjedtebb pezsgőstílus. Az ízvilág, az esztétikum és az általános elegancia szempontjából nem meglepő, hogy ez a két bor ennyire népszerű.
Ezt a két italt gyakran össze is hasonlítják, hiszen mindkettő pezsgő fehérbor, és általában ünnepi célokra használják őket.
Emiatt előfordulhat, hogy az emberek mindkét bort "buborékosnak" hívják, ahelyett, hogy a valódi nevüket használnák. Ez a gazdag, pezsgős esztétika emelte ezt a két italt a luxusborok élvonalába.
A legtöbb hasonlóság azonban itt véget is ér a két ital között. Tényleg nem lehet összetéveszteni egy üveg pezsgőt a proseccóval, ha egy kicsit is értünk a borokhoz. Az italok készítési helyeitől kezdve a gyártási módszereikig és az áraikig ez a két bor nagyon is különbözik egymástól.
Szerencsére nem kell borszakértőnek lenned ahhoz, hogy felismerd a különbségeket. Olvass tovább az alábbiakban a Nonstopdrink.hu-vel, hogy többet megtudj.
A PEZSGŐ ÉS A PROSECCO EREDETE
Az egyik legnagyobb különbség e két bor között az, hogy honnan származik. Ahogy a neve is sugallja, Champagne-t Franciaország Champagne régiójában termelik, amely Párizstól közel 80 mérföldre található.
Champagne szinte teljes egészében Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier szőlőfajtákból készül.
Eközben a proseccót jellemzően az olaszországi Veneto tartományban, Treviso közelében, egy Velencétől mintegy 15 mérföldre fekvő városban állítják elő. Az ehhez a borhoz használt szőlőt Prosecco vagy Glera szőlő néven ismerik.
A helyszín valóban szerepet játszik a termék ízében. A pezsgőt északibb éghajlaton termelik, mint a Proseccót. Ennek eredményeként a champagne-i szőlő általában magasabb savtartalommal érik. Venetóban azonban a terület egyedülálló mikroklímát biztosít, amely sokkal hűvösebb, mint a környező területek. A régió minden évben rengeteg csapadékot kap, ami segít a ropogós és ízletes szőlőtermésben.
Az UNESCO mind Champagne-t, mind Venetót a világörökség részévé nyilvánította szőlészeti örökségük miatt. Konkrétan Champagne Reims és Epernay környéki domboldalait, házait és pincéit 2015-ben, míg a Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene régiót, valamint a DOCG szőlőterületet 2019-ben ismerték el.
HOGYAN KÉSZÜL A PEZSGŐ ÉS A PROSECCO
A másik hatalmas különbség a két bor között az, hogy hogyan készülnek. Mindkettőnek meglehetősen összetett gyártási folyamata van, és teljesen eltérő ízprofilt eredményeznek.
A pezsgőszőlőt a szezonban korábban szüretelik, mint a legtöbb más szőlőfajtát, ami savanykás ízt eredményez az alapanyagában. A bor akkor kezdi kifejleszteni valódi textúráját és ízét, amikor a cukor és az élesztő hozzáadására kerül sor. Amikor ez a két elem egyesül, az élesztő elfogyasztja a cukrot, szén-dioxidot bocsátva ki, amely a tartályba nyomást gyakorol, és szénsavvá alakítja a bort. Ettől lesz a bor buborékos.
A pezsgő erjesztésekor a szőlő szoros kapcsolatban van az élesztővel. Ez a módszer több autolitikus ízt hoz létre a végtermékben, mint a kenyér, a briós és a pirítós. Ez hozzájárul bizonyos citrusos, gyümölcsös jegyekhez is.
Ezután következik a bor érlelése. A pezsgő érlelése seprővel vagy riddlinggel történik. A seprő a palackban visszamaradt elhalt élesztősejteket használja a bor érlelésére. A pezsgő palackját rendszeresen forgatják, hogy az elhalt élesztősejteket a palacknyakba zárják.
Ezután következik a degorzsálás. A palack nyakát folyékony nitrogénbe vagy fagyasztott sós lébe helyezik, hogy az elhalt élesztősejtek megfagyjanak ebben a folyamatban. Amikor a kupakot végül felpattintják, azok kilépnek a palackból. Végül bor és cukor adagolása következik, hogy a palackot újra megtöltsék.
Másrészt a prosecco nagyrészt ugyanazokat az előállítási módszereket használja, kivéve, hogy a második erjedési folyamat során egy tartályba helyezik. Az élesztő kevésbé vesz részt ebben az erjesztési folyamatban, amely gyorsabb és megfizethetőbb, mint a hagyományos módszer. A prosecco végterméke sokkal gyümölcsösebb, mint a pezsgőé. A Glera szőlőből készült prosecco a körte, az alma, a lonc, valamint a virágos jegyek jegyeit tartalmazza.
ÍZPROFILOK: PEZSGŐ VS. PROSECCO
Mivel a pezsgő a szénsavasítás során olyan nagy nyomáson készül, a textúrája finom buborékokat tartalmaz. Az Ön pezsgőjének sajátos íze és szájíze attól függ, hogyan készült, de ez az erős, buborékos állag minden változatban megtalálható.
A fiatalabb pezsgőknél előfordulhat, hogy a bor lencsés érlelési folyamata által kiváltott szokatlan sajthéj illatokat veszel észre a palackodból. Az idősebb, érettebb champagne-ok azonban inkább vajas, kenyérszerű aromákat hordoznak. Ami az ízvilágot illeti, egy finom pezsgő mandula- és szerecsendió-aromákat mutathat, amelyek a narancshéj és a fehér cseresznye finom jegyeivel keverednek.
A prosecco azonban biztosan megállja a helyét. A prosecco csábító gyümölcs- és virágaromákat hordoz, amelyeket a Glera szőlőalapanyag táplál. Zöld alma, körte, banánkrém, mogyoró, vanília, mézharmat és friss tejszín jegyeit veheti észre.
A prosecco szénsavtartalma kisebb, mint a pezsgőé, ami könnyedebb, habosabb buborékokat eredményez, amelyek be- és kipukkadnak.
PEZSGŐ ÉS PROSECCO ÉTELPÁROSÍTÁSAI
Ezek a borok eleganciájukról ismertek, így csakis érthető, ha néhány kitűnő étellel párosítjuk őket.
A pezsgő száraz, és magas savtartalommal rendelkezik, ezért a legjobban gazdag, sós ételekhez illik. Néhány étel, amely jól párosítható a pezsgővel: kagylók, nyers bár, savanyított zöldségek és ropogósra sült előételek, például sült zöldbab vagy tintahal. Egy ízletes és váratlan snack-párosításhoz próbálja meg a pezsgőt burgonyachipsszel kortyolgatni.
A prosecco sok olyan ételhez párosítható, mint a pezsgő, de inkább az édesebb ételek felé érdemes hajlani. Néhány étel, amely jól működik, közé tartoznak a pácolt húsok, mint a szalámi vagy a pancetta, és az ázsiai konyha, mint a marhahúsos pad thai. A nassolnivalók közül párosíthatja a proseccót olyan desszertekkel, mint a gyümölcssaláta vagy a csokoládétorta.
Aperol Spritz recept
Igen, mi a Nonstopdrink.hu-nál az Aperolért vagyunk oda. Az 1919-ben készült klasszikus likőr reneszánszát éli a 21. században, és nem akarsz lemaradni az őrületről. Az Aperol Spritz a világjárvány idején lendült fel, amikor az emberek nyugodtan kortyolgatták a buborékos likőrt, miközben otthonukban elvonultak, és élvezték az Aperol három fő összetevőjének - az enciánvirág, a rebarbara és a cinchona - botanikus ízét. Egy pillanatra a délutáni fröccsszünet volt a közelgő apokalipszis legfényesebb része.
Közegészségügyi válság elhárítva! Többnyire. De a fröccs egy frissítő és sokoldalú ital, és megérdemli, hogy a járvány után még sokáig éljen. Bár néha tavaszi vagy nyári italnak tartják, mi a Nonstopdrink.hu-nél azt állítjuk, hogy az Aperol Spritz egész évben élvezhető, és könnyen hozzáigazítható bármely évszakhoz, ünnephez vagy alkalomhoz.
Aperol Spritz recept _ Nonstopdrink.hu
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK APEROL SPRITZET:
Hozzávalók:
Egy borospohár mindenki számára, aki iszik
Pezsgő fehérbor
Aperol
Szódavíz
Narancsszeletek (a díszítéshez)
Jég
Utasítások:
Tegyünk jégkockákat minden borospohárba. Ne feledje, ne merítse a poharakat jégvödörbe vagy jégtálcába - eltörheti a poharát.
Töltse meg a borospoharakat egy rész Aperollal. Úgy gondoljuk, hogy a pohár körülbelül 1/3-ának megtöltése tökéletes arányt jelent.
Öntsön bele ugyanannyi pezsgőt. A jéggel, az Aperollal és a borral együtt a poharaknak 2/3-áig kell teli lenniük.
Töltse fel a poharakat egy fröccsnyi szódavízzel. Nem kell megkeverni az italokat; a bor és a szóda szénsavtartalmának magától össze kell kevernie mindent.
Helyezzen egy narancsszeletet a peremre, és élvezze!
Aperol Spritz recept, a Nonstopdrink.hu-tól
Ha az italokat egy kicsit szezonálisabbá szeretné tenni, próbálja ki, hogy friss helyett kandírozott vagy szárított narancsot használjon. A receptet egy kicsit módosíthatja egy szezonális íz hozzáadásával is, például a hagyományos szódavizet áfonyás seltzerrel helyettesítheti. A legtöbb őszi gyümölcsíz jól keveredik az Aperolban lévő botanikai ízzel, és egy kis almabor vagy gyümölcslé hozzáadásával az italok mélyebb, őszi árnyalatot is kaphatnak.
Az Aperol Spritz nagyszerűen működik egy "csináld magad" koktélbár alapjaként. Nagyon egyszerű összekeverni az alapanyagokat (az összes szénsavmentes elemet) egy nagy tálban vagy kancsóban, majd hagyni kell, hogy a vendégek megtöltsék a poharakat, és különböző pezsgőkkel, almaborokkal, üdítőkkel vagy gyümölcslevekkel töltsék fel magukat.
Az Aperol Spritz recept hozzávalóit a Nonstopdrink.hu-n keresztül rendelheti meg.