A gyorsabb kiszállítás érdekében add le rendelésedet telefonon:  +36 30 871 8951

Gin kontra vodka: Mi a különbség?
person sitting near the brown wooden barrel table
Az Éjszakai Élet Új Dimenziója: Az Otthoni Italfogyasztás Trendje és Hatása
Az éjszakai élet dinamikája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A hagyományos szórakozóhelyek látogatása helyett egyre többen választják az otthoni italfogyasztást, mint alternatívát a szocializálódásra és a kikapcsolódásra. Ennek hátterében számos tényező áll, többek között a kényelem, a költséghatékonyság és a személyre szabott élmény iránti igény. Ebben a változásban kiemelkedő szerepet játszik az ital […]
person holding cup of wine
Hány kalória van egy pohár vörösborban?
Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, azt gondolhatod, hogy a siker érdekében le kell mondanod a vörösborról. Ez azonban nem így van. Bármit lehet mértékkel élvezni a fogyókúra alatt, beleértve a vörösbort is. A vörösbor még néhány olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely hasznos lehet Önnek és szervezetének. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogy az esti […]
cold summer alcohol bar
Miből készül a vodka?
A vodka egy sokoldalú, meglehetősen semleges szeszes ital, amelyből rengetegféle koktél készíthető. Tényleg bármivel keverhető az édes gyümölcslevektől vagy limonádétól kezdve a fűszeres gyömbérsörön át valami földes, gyógynövényes dologig. De miből készül valójában a vodka? És hogyan néz ki az előállítási folyamat? Elmondjuk, miből készül a vodka, elmagyarázzuk egy kicsit az előállítási folyamatot, és még […]
lemonade on brown surface

A gin és a vodka talán a világ két legnépszerűbb szeszes itala. Bármelyik italboltba mész, biztos, hogy a polcok tele vannak a gin és a vodka különböző változataival.

A gin a fenyő- és gyógynövényes ízéről ismert, míg a vodka a szagtalan, íztelen profiljáról híres. Mindkettő nagyon különböző ital, de sok hasonlóság is van köztük.

Egyrészt mindkét szeszes ital viszonylag erős. Számítson komoly szédülésre, ha bármelyik italt kortyolgatja, mivel mindkét szeszes ital általában a 40%-os alkoholtartalom körül mozog. Lehet ennél az értéknél magasabb vagy alacsonyabb is, de általában körülbelül ennyi alkoholt tartalmaznak.

A két ital még olyan koktélokban is helyettesíti egymást, mint a martini vagy a gin-tonik. Megfelelő ismeretek nélkül könnyű összetéveszteni ezt a két szeszes italt egymással.

Egyesek a gint ízesített vodkának gondolják. Ez drasztikus leegyszerűsítés. Ha többet szeretne megtudni a gin és a vodka közötti különbségekről, olvasson tovább alább a Nonstopdrink.hu-vel.

MI A GIN?

A fő összetevő, amely megkülönbözteti a gint a vodkától, a boróka. A gin ízének nagy része valójában ebből a bogyóból származik. Valójában a szövetségi kormány a gint a következőképpen minősíti: "borókabogyóból származó fő jellegzetes ízű szeszes ital, amelyet borókabogyó és más aromás anyagok vagy ezekből az anyagokból származó kivonatok desztillálásával vagy szeszes italok keverésével állítanak elő".

A GIN TÖRTÉNETE

A gin története kissé homályos, de az első feljegyzések a szeszes italról a 17. század közepére nyúlnak vissza. Úgy tűnik, hogy ez az ital egy holland, malátával készült, "Genever" néven ismert gyógyitalból fejlődött ki. Ez az ital szintén borókabogyóból készült, és a gin ihletőjeként szolgált.

A gin mindig is népszerű volt Hollandiában. A mai napig az ország egyik legjobban fogyasztott itala.

Ez a szeszes ital az 1700-as évek elején vált igazán fontossá, amikor a brit kormány lazított a gin előállítására vonatkozó korlátozásokon, és súlyos adókat vetett ki minden importált szeszes italra. Ez a törvénymódosítás hatalmas, országos mozgalomhoz vezetett a gin megalkotásában, és számos új változatot vezetett be a piacra. Ezt a mozgalmat "a gin őrület" néven ismerik.

MI AZ A VODKA?

A vodka a legtöbbet fogyasztott szeszes ital az Egyesült Államokban. És ez még csak nem is áll közel hozzá. Ez az orosz szeszesital az 1970-es évek óta minden egyes évben Amerika legtöbbet fogyasztott szeszes itala. Az amerikaiak évente közel 157 millió gallon vodkát fogyasztanak.

Ennek a szeszes italnak azonban valójában az 1400-as évek elejére nyúlik vissza a története. Eredete Kelet-Európába vezethető vissza. A "vodka" a szláv "voda" kifejezés módosított változatából származik, ami vizet jelent.

MIBŐL KÉSZÜL A VODKA?

Amit a legtöbben nem tudnak, hogy a vodka elsősorban etanolból és vízből készül. Igen, a vodka számos összetevőt tartalmazhat, de ez az alapja minden pohár vodkának.

A vodka szinte bármiből készülhet, például kukoricából, rozsból, búzából, burgonyából vagy céklából. Bármilyen keményítő vagy cukros gabona lepárlásával készül.

Azzal, hogy a vodka összetevői mennyire változatosak lehetnek, könnyebb azonosítani az italt arról, ami nem az, mint arról, ami. Az amerikai kormányzat például úgy minősíti, mint "bármely semleges szeszes ital, amelyet szénnel vagy más anyaggal desztilláltak vagy a lepárlás után úgy kezeltek, hogy ne legyen megkülönböztető jellege, illata, íze vagy színe".

És mi a helyzet az ízesített vodkával? Nos, az íz vagy aroma a vodkában a lepárlási folyamat után kerül hozzá. A vodka a legnyersebb formájában teljesen íztelen és illatmentes.

A VODKAMÁRKÁK, AMELYEKET ÉRDEMES SZEM ELŐTT TARTANI

A manapság legelterjedtebb vodkamárkák közé tartozik a Grey Goose, az Absolut, a Smirnoff és a Ciroc.  Ha valaha is ivott már vodkát, akkor valószínűleg ezek közül a márkák közül valamelyikből.

Az amerikai vodkaimport nagy része Kelet-Európa egy olyan régiójából származik, amelyet "vodkaövnek" neveznek. A Vodka-öv Norvégiát, Svédországot, Finnországot, Oroszországot, Lengyelországot és Ukrajnát foglalja magában. Innen származik a szeszes ital, és a világ vodkájának nagy részét még mindig ezen a területen állítják elő.

GIN VS. VODKA: MILYEN AZ ÍZÜK

Megjelenésüket tekintve a két szeszes ital nagyon hasonló. Mind a gin, mind a vodka színtelen. A folyadékok nagyjából átlátszóak. De ami az ízüket és az aromájukat illeti, nagyban különböznek egymástól.

MILYEN ÍZE VAN A GINNEK?

Mivel a gin borókából készül, nagyon fenyőfás és csípős ízre számíthat. Az íze a tonikvízhez hasonlítható, amelyet gyakran párosítanak ginnel. Összességében a gin éles és savas.

MILYEN ÍZE VAN A GINNEK?

Mivel a gin borókából készül, nagyon fenyőfás és csípős ízre számíthat. Az íze a tonikvízhez hasonlítható, amelyet gyakran párosítanak ginnel. Összességében a gin éles és savas.

MILYEN ÍZE VAN A VODKÁNAK?

A vodka viszont eléggé íztelen. A vodkában használhatunk ízesítőket vagy édesítőszereket, például ananászt vagy mangót, de az alapja mindig íztelen lesz. Az olcsó, gyenge minőségű vodkák valóban körömlakk ízűek lehetnek, és égő érzést okozhatnak a torokban.

GIN VS. VODKA: HOGYAN KÉSZÜLNEK

Tekintettel arra, hogy különböző az ízük és különböző összetevőket használnak, logikus, hogy a gin és a vodka kissé eltérően készül.

HOGYAN KÉSZÜL A VODKA

A vodka előállításának első lépése a keményítő vagy gabona erjesztése. Ezután a keveréket desztillálni kell, hogy növeljék alkoholtartalmát.

Az erjesztési folyamat eredményeként egy körülbelül 16%-os alkoholtartalmú terméket kapunk - ami nyilvánvalóan sokkal alacsonyabb a kívántnál. E probléma leküzdésére a terméket lepárlással vagy melegítéssel egy lepárlónak nevezett tartályban állítják elő.

Az alkohol alacsonyabb hőfokon forr, mint a víz, így az elpárolgott alkohol összegyűjtése és a víztől való elválasztása egyszerű. A termék ezzel a folyamattal érheti el a kívánt ABV-t, általában 30 vagy 40%-ig.

HOGYAN KÉSZÜL A GIN

A gin ezzel szemben többféleképpen is előállítható. Az első lépés mindig az áztatás.

A pácolás egy olyan eljárás, amelyet arra használnak, hogy bizonyos élelmiszerekből ízeket vonjanak ki folyadékba áztatással. A borókabogyókat általában 48 órán át etanolos tartályban hagyják, mielőtt megtisztítják. Ezután desztillálják, újra desztillálják vagy keverik.

Desztilláláskor a cefrét és a borókabogyót együtt tisztítják meg. Újrapárláskor a borókát akkor adják hozzá, amikor semleges szeszes italt újrapárlásra kerül. Összekeveréskor pedig a semleges alappárlatot adják hozzá a borókával együtt.

A tisztítás után az ételből kivont illóolajokat és aromákat a gőz szállítja, és a tetején kondenzálódik. Amikor a terméket visszasűrítik folyadékká, ezek az olajok és aromák beivódnak a termékbe.

GIN VS. VODKA: HOGYAN SZOLGÁLJÁK FEL ŐKET

A legjobb eredmény érdekében a vodkát hűtve kell tálalni. Ha nagyon hideg, még erősebben csapódik. A gint szintén hűtve lehet fogyasztani. Szobahőmérsékleten is jól működik azonban. Akárhogy is, aromás ízei így is, úgy is érvényesülni fognak.

Mindkét szeszes ital kiválóan alkalmas koktélokhoz. A vodka azonban különösen a kevert italok rendkívül gyakori összetevője.

0 - 24 Ital házhozszállítás Budapesten, akár 20 percen belül. Nonstopdrink.hu

Developed by: Elitring.com

Like this:

Like Loading...

Üdvözlünk az oldalon!

Elmúltál már 18 éves?