A gyorsabb kiszállítás érdekében add le rendelésedet telefonon:  +36 30 871 8951

Hányféle bor létezik?
person sitting near the brown wooden barrel table
Az Éjszakai Élet Új Dimenziója: Az Otthoni Italfogyasztás Trendje és Hatása
Az éjszakai élet dinamikája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A hagyományos szórakozóhelyek látogatása helyett egyre többen választják az otthoni italfogyasztást, mint alternatívát a szocializálódásra és a kikapcsolódásra. Ennek hátterében számos tényező áll, többek között a kényelem, a költséghatékonyság és a személyre szabott élmény iránti igény. Ebben a változásban kiemelkedő szerepet játszik az ital […]
person holding cup of wine
Hány kalória van egy pohár vörösborban?
Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, azt gondolhatod, hogy a siker érdekében le kell mondanod a vörösborról. Ez azonban nem így van. Bármit lehet mértékkel élvezni a fogyókúra alatt, beleértve a vörösbort is. A vörösbor még néhány olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely hasznos lehet Önnek és szervezetének. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogy az esti […]
cold summer alcohol bar
Miből készül a vodka?
A vodka egy sokoldalú, meglehetősen semleges szeszes ital, amelyből rengetegféle koktél készíthető. Tényleg bármivel keverhető az édes gyümölcslevektől vagy limonádétól kezdve a fűszeres gyömbérsörön át valami földes, gyógynövényes dologig. De miből készül valójában a vodka? És hogyan néz ki az előállítási folyamat? Elmondjuk, miből készül a vodka, elmagyarázzuk egy kicsit az előállítási folyamatot, és még […]
close up photography of wine glasses

Akár új borfogyasztó vagy, akár rendszeresen fogyasztod, jó eséllyel már összezavarodtál a sokféle bortól. Úgy tűnik, mintha bármerre fordulsz, mindenhol egy új fajta van, amiről még nem hallottál, egy új borászat, amit kipróbálhatsz. Honnan tudja, hol kezdje?

Ne aggódjon; mi itt vagyunk, hogy mindent megmagyarázzunk Önnek. A világon több száz borfajta létezik, ahogyan több ezer szőlőfajta is. Az emberek egész karrierjüket annak szentelik, hogy minden egyes borfajtát megtanuljanak, úgyhogy ne aggódjon, ha nem tudja mindet megjegyezni. Ez a cikk a legnépszerűbb borfajtákat bontja le a három fő kategóriából: vörös, fehér és rozé.

FEHÉRBOR

A fehérbor nem egészen fehér, de általában aranyszínű, szalmaszínű. A fehérbor már évezredek óta létezik, de a készítésének tényleges kezdeteiről keveset tudunk. Már az i. e. harmadik évezredben is találunk utalásokat a fehérborra, és az ókori Görögországban Hippokratész ismert arról, hogy fehérbort írt fel a betegeinek gyógyszerként.

Sokan úgy gondolják, hogy fehérbort csak fehér szőlőből lehet készíteni, de ez nem teljesen igaz. A fehérbort általában "fehér" vagy zöld szőlőből készítik, de néhány fehérbor készül vörös vagy más színű szőlőből is, feltéve, hogy a szőlő pépje nem festett. Például a Pinot Noir szőlőből gyakran készítenek pezsgőt.

Nagyon sokféle fehérbor létezik, az édesektől a száraz, aromás és savas borokig. A fehérbor rendkívül jól párosítható mindenféle étellel. Fehérbort világszerte termelnek olyan országokban, mint Franciaország, Olaszország, Németország, Spanyolország, az Egyesült Államok, Kanada, Dél-Afrika és Új-Zéland. Több száz fehérbor létezik, de az alábbiakban a legnépszerűbbek közül mutatunk néhányat.

CHARDONNAY

A chardonnay a legnépszerűbb fehérbortípus világszerte, és sokféle ízprofilban kapható. Egyes chardonnay-kat tölgyfahordóban érlelnek, másokat pedig nem, ezért láthatunk ilyen ízkülönbségeket az egész spektrumban. Észreveheti, hogy egyes chardonnay-kon a "pácolt" vagy a "nem pácolt" jelölést viselik. Ez arra utal, hogy a borkészítés során tölgyfahordót használtak-e vagy sem.

A chardonnay-k jellemzően szárazak, mérsékelt savtartalommal. Az ízjegyek az almától a citromon és a papayán át az ananászig terjedhetnek, és gyakran észrevehetünk vaníliás jegyeket egy pácolt Chardonnay-ban.Talán kíváncsiak vagytok, mi a különbség a Pinot Grigio és a Pinot Gris között. Nos, valójában nincs is. A Pinot Grigio és a Pinot Gris valójában ugyanabból a szőlőből készül, de az egyik francia felhasználású, a másik olasz. A kifejezések nagyrészt felcserélhetők.

A Pinot Grigio a második legnépszerűbb fehérborfajta az Egyesült Államokban. Szőlőből készül, a Pinot Noir unokatestvére, és testesebb bor, mint más fehérborok, például a Sauvignon Blanc. Illatában ásványos és körtés jegyeket mutat, és remekül illik a tenger gyümölcseihez és a könnyebb ételekhez.

SAUVIGNON BLANC

A sauvignon blanc egy nagyon népszerű fehérbor, amely könnyű és frissítő, tökéletes nyárra. Nem olyan gazdag, mint például egy Chardonnay, de még mindig rendelkezik a gyümölcsös ízjegyekkel. A sauvignon blanc szőlőt általában Franciaország Bordeaux-i és keleti Loire régióiban ültették, de ma már világszerte termesztik.

A Sauvignon Blanc megfizethető, és általában ropogós savakkal, gyógynövényes vagy füves jegyekkel és citrusos ízekkel rendelkezik. Rendkívül sokoldalúak, és a tenger gyümölcseitől a desszertekig bármivel párosíthatók.

RIESLING

A rizlingeket elsősorban hűvösebb éghajlaton szaporítják, ahol a szőlőnek sokáig kell a tőkén lógnia. A rizlingek óriási választékban kaphatók, és lehetnek rendkívül szárazak vagy szuperédesek. Az édes rizlingek a megnövekedett cukortartalmuk miatt rendkívül jól érlelődnek. A világ legjobb rizlingjei Németországból és Franciaország Elzász régiójából származnak.

Mivel a rizlingek nagyon sokféle édes ízben készülnek, az ízjegyek is nagymértékben eltérnek. A rizlingek gyakran földes, benzines és virágos intenzív aromájúak. Ezek a borok általában lime, citrom, narancs és ananász ízjegyeivel rendelkeznek.

VÖRÖS BOR

Vörösbort már az ókor óta készítenek, és valószínűleg ez volt az első bortípus, amelyet készítettek. Az ősi bortermelésre vonatkozó bizonyítékok Kr. e. 6 000 és 4 000 közé nyúlnak vissza. Bizonyítékokat gyűjtöttek egy ősi borászat helyszínéről Örményországban, grúziai agyagedényekben talált szőlőmaradványokból és a szőlő háziasítására utaló jelekből Kelet-Törökországban.

A világ minden táján különböző típusú vörösborokat állítanak elő. A vörösbor sötét színű szőlőfajtákból készül, de a bor tényleges színe az intenzív lilától a téglavörösön át a barnáig terjedhet. A vörösborok úgy készülnek, hogy a szőlő levét a héjjal, a magokkal és néha még a szárakkal is macerálják. A szőlő mindezen elemeinek bevonása tanninokat kölcsönöz a bornak, ami a vörösborok egyik fő jellemzője.

Sokféle vörösbor létezik, és az ízek a gyümölcsös és virágos ízektől a fűszeres és gyógynövényes ízekig változhatnak.

CABERNET SAUVIGNON

A cabernet sauvignon a világ legtöbbet telepített szőlőfajtája. Szinte minden nagyobb bányatermő régióban termesztik, és ez az egyik legnépszerűbb vörösbor, amelyet világszerte készítenek.

A cabernet sauvignonok jellemzően magas savtartalmúak, magas tannin tartalmúak és közepes vagy telt testűek. Jellemző ízjegyei közé tartoznak a fekete gyümölcsök, a növényi jegyek, a bors és a vanília. A kaliforniai cabernet-k általában kissé gyümölcsösebbek, míg a francia cabernet-k általában gyógynövényesebbek.

MERLOT

A merlot a Cabernet Sauvignon után a második legtöbbet telepített szőlőfajta a világon. A merlot nagyon könnyen iható, általában gyümölcsös és finom, nem túl sok tanninnal. A Merlot-ban leginkább a gyümölcsök ízét találjuk, gyakran málna, szeder, szilva, áfonya és lekvár jegyeit hordozza. Más gyakori Merlot jegyek a grafit, a cédrus, a dohány, a szegfűszeg, a vanília és a csokoládé.

PINOT NOIR

A pinot noir egy könnyű testű vörösbor, amely rendkívül kedvelt és népszerű. Friss gyümölcs-, virág- és fűszeraromákkal rendelkezik, amelyeket hosszú, sima lecsengés hangsúlyoz. A gyakori ízjegyek a cseresznye, a málna, a gomba, a szegfűszeg és a hibiszkusz. Ez egy szárazabb vörösbor, könnyű vagy közepes testtel és alacsony tanninokkal.

MALBEC

A malbec Franciaországból származik, de a világ malbec-termelésének nagy részét ma már Argentínában végzik. A malbec gazdag, sötét gyümölcsös ízéről és lágy, csokoládés lecsengéséről ismert. A Malbec-ben megtalálható gyakori ízjegyek a vörös szilva, a szeder, a vanília és a kakaó. A malbec testes bor, amely jellemzően a szárazabb oldalra esik, közepes vagy magas tanninokkal.

ROSÉ

A rozé a színskálán a vörös és a fehér között félúton helyezkedik el. Magába foglal néhány, a szőlő héjából származó színt, de nem eléggé ahhoz, hogy igazi vörösbornak lehessen tekinteni. A rozé gyönyörű rózsaszín árnyalatáról ismert, és a világ minden táján készítik.

A rozé sokféle ízben és édességi fokozattal kapható, a száraz és ropogós, a gyümölcsös és édes, valamint a pezsgős boroktól kezdve. A Rosé tipikus ízjegyei közé tartozik az eper, a mézharmat, a rózsaszirom, a zeller és a görögdinnye.

Ha nem akarod elhagyni a házat, de mégis szeretnél egy finom üveg bort élvezni, próbáld ki a Nonstopdrink.hu-t. Gyors bor-, sör- és szeszesital-kiszállítást kínálunk. Gyere és nézd meg, hogy ügyfeleink miért bíznak bennünk minden italszállítási igényükben.

0 - 24 Ital házhozszállítás Budapesten, akár 20 percen belül. Nonstopdrink.hu

Developed by: Elitring.com

Like this:

Like Loading...

Üdvözlünk az oldalon!

Elmúltál már 18 éves?