A gyorsabb kiszállítás érdekében add le rendelésedet telefonon:  +36 30 871 8951

Hogyan igyunk whiskyt, mint egy szakértő
person sitting near the brown wooden barrel table
Az Éjszakai Élet Új Dimenziója: Az Otthoni Italfogyasztás Trendje és Hatása
Az éjszakai élet dinamikája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A hagyományos szórakozóhelyek látogatása helyett egyre többen választják az otthoni italfogyasztást, mint alternatívát a szocializálódásra és a kikapcsolódásra. Ennek hátterében számos tényező áll, többek között a kényelem, a költséghatékonyság és a személyre szabott élmény iránti igény. Ebben a változásban kiemelkedő szerepet játszik az ital […]
person holding cup of wine
Hány kalória van egy pohár vörösborban?
Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, azt gondolhatod, hogy a siker érdekében le kell mondanod a vörösborról. Ez azonban nem így van. Bármit lehet mértékkel élvezni a fogyókúra alatt, beleértve a vörösbort is. A vörösbor még néhány olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely hasznos lehet Önnek és szervezetének. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogy az esti […]
cold summer alcohol bar
Miből készül a vodka?
A vodka egy sokoldalú, meglehetősen semleges szeszes ital, amelyből rengetegféle koktél készíthető. Tényleg bármivel keverhető az édes gyümölcslevektől vagy limonádétól kezdve a fűszeres gyömbérsörön át valami földes, gyógynövényes dologig. De miből készül valójában a vodka? És hogyan néz ki az előállítási folyamat? Elmondjuk, miből készül a vodka, elmagyarázzuk egy kicsit az előállítási folyamatot, és még […]
jack daniel printed drinking glass

A whiskyről szóló első feljegyzések 1405-ből származnak, ahol egy régi ír történelemkönyv leírja, hogy a középkori szerzetesek lepárolták az italt. Ma ez a legkelendőbb szeszesital Amerikában, sőt, népszerűségben még a vodkát is megelőzi.

Hosszú történelme ellenére a whisky aranykorát éljük. Valóban soha nem volt még jobb időszak a szeszesital rajongóinak. Több whiskymárka és a szeszesital több változata létezik, mint valaha, és úgy tűnik, hogy nincs jele a lassulásnak.

Ennyi lehetőség mellett nehéz lehet megtalálni azt, amit keresünk. Van skót whisky; van ír whisky, bourbon, rozs; a választék végtelen.

De hogyan issza meg valójában? Nos, a whisky felszolgálásának módja jelentősen megváltozott az évek során. A '80-as és '90-es években sok skót whiskyt ivó emberrel találkozhattál, akik csak a whisky tiszta, vagy jég nélküli fogyasztását támogatták.

Sok whiskyrajongó ragaszkodik ahhoz, hogy megőrizzék az ital természetes ízét. Ez a hagyomány azonban változóban van, mivel egyre többen kezdik jéggel iszogatni a whiskyt, vagy koktélok összetevőjeként használni.

Kevés olyan szeszes ital van, amely felveheti a versenyt ezzel a nagy múltú itallal. Olvasson tovább az alábbiakban a Nonstopdrink.hu-vel, hogy megtanulja, hogyan igyon úgy whiskyt, mint egy szakértő!

PRÓBÁLD KI

A jég nagyban feldobhatja a whisky ízét, de ha kezdő vagy ezen a téren, először feltétlenül próbáld ki tisztán. Meg kell ismerkedned a szeszes itallal, mielőtt bármilyen más összetevőt hozzáadnál az italodhoz, még ha az olyan egyszerű is, mint a jég.

Ha szereted az alkohol ízét, imádni fogod a whiskyt. Általában a szeszesitalnak szemcsés, búzás íze van. Az íze nagyban függ attól, hogy milyen whiskyről van szó, de minden whisky gabonából készül, így számíthatsz némi ilyenre.

A whiskyben az a nagyszerű, hogy milyen sokféle ízt kaphatsz belőle. Minden más szeszesital közül a whisky kínálja a legkülönfélébb ízeket és keverékeket. A whisky érlelési folyamatától függően karamell, vanília, pirított mandula, kókusz, juharszirup és karamellás jegyeket is észrevehet.

Ha már tisztában van azzal, hogy milyen íze van a whiskyjének, jeget adhat hozzá, vagy használhatja kevert italokhoz. Ha rájössz, hogy jéggel szereted jobban a whiskyt, azzal sincs semmi baj! A whiskey meglehetősen erős, alkoholtartalma általában 40%-os vagy annál magasabb. Így egy kis jég hozzáadásának rengeteg értelme van.

CSAK NÉZD MEG A WHISKYT

Mielőtt ténylegesen megkóstolnád a whiskyt, érdemes alaposan megnézni. Már egy gyors pillantással is sokat megtudhatsz az italodról.

Ha lehet, tartsd a whiskyt fehér háttér előtt, hogy tisztán lásd. A whisky színe sokat elárul róla. Egyes whiskyk borostyánszínűek, mások világos aranyszínűek. Néhány lehet sötétebb barna is, de általában mindegyik ebbe a színcsaládba tartozik.

Az idősebb whiskyk általában sötétebbek, míg a fiatalabbak világosabbak. A whisky színe arról is árulkodhat, hogy milyen hordóban érlelték a whiskyt, és hol készült. Ezeket a részleteket ellenőrizze az üveg címkéjén.

AZ ORR-TESZT

Ezután itt az ideje, hogy megszagolja a whiskyjét. Most talán késztetést érez arra, hogy kihagyja ezeket az előfeltételnek számító lépéseket, és rögtön belevágjon a whisky kóstolásába. De ha valóban teljes élményt akarsz szerezni az italodból, ezek a lépések elengedhetetlenek.

Sőt, egyesek szerint az orrteszt az egyik legfontosabb része a kóstolásnak. Az aroma hatalmas szerepet játszik az ital általános bemutatásában. A whisky aromája erőteljes. Hasonlóan az ízéhez, a gabonafélék, jegyek és néha gyümölcsök jegyeit is észre fogod venni.

A whisky megfelelő szaglásához lassan engedje le az orrát a pohárhoz. A lassúság lehetővé teszi, hogy valóban átvegye az összes összetett ízt, amelyekről egyébként lemaradhatna, ha sietne.

Szaglásszon nyugodtan. Egyesek szerint gyorsan, aprókat kell szippantani, míg mások szerint hosszan, lágyan kell szippantani. Végső soron azonban ez nem igazán számít.

Csak győződjön meg róla, hogy az aromák teljes spektrumát megkapja. Koncentráljon bizonyos aromákra. Gondoljon arra, hogy mire emlékeztetnek. Aztán lépjen át egy másik illatra, és tegye ugyanezt. Az egyes aromák között harminc másodperctől egy percig terjedő időt is el lehet szánni.

Első korty

Végre itt az ideje, hogy megigyuk az első kortyot! A whisky megkóstolásához többféle megközelítést is alkalmazhat. A legelterjedtebb módszer az, hogy egy kis kortyot veszel belőle, és lenyelés előtt egy kicsit forgatod a szádban.

Tényleg próbáljon meg belefeledkezni a különböző ízek ízlelésébe. Gondoljon a kezdeti ízre. Gondoljon az utóízre. Gondoljon arra, hogy mennyire sima a lecsengése.

Az első kortyra szánt idő egyik előnye, hogy felkészíti a szájpadlást a kóstolásra. Ha például rögtön belevágsz a kortyba, nem fogod tudni feldolgozni, hogy milyen jegyeket kóstolsz az italban.

Miközben kortyolgatod az italodat, ismételd meg ezt a folyamatot időnként. Keresse a különböző ízeket, amelyeket korábban nem vett észre. Meglepődne, milyen összetetté tud válni néhány ilyen whisky!

A VÍZCSEPP MÓDSZER

A whisky kóstolásának egyik módja, ha néhány csepp vizet adsz hozzá. Az emberek ezt a trükköt arra használják, hogy csökkentsék a whisky alkoholtartalmát, és hagyják, hogy a whisky természetes íze és illata felragyogjon. Sokkal könnyebb lesz észrevenni a whisky különböző jegyeit, ha kissé felhígítjuk.

Kezdje csak néhány csepp vízzel. Keverje bele egy szívószállal, majd igyon egy kortyot. Ha nem vesz észre új ízeket, próbáljon meg még néhány cseppet hozzáadni. Addig folytasd, amíg meg nem találod az eltemetett ízeket.

KOKTÉL KÉSZÍTÉSE WHISKYVEL

Ha úgy döntesz, hogy a whisky tisztán fogyasztása nem neked való, akkor még mindig kipróbálhatod koktélban. A whisky az egyik legjobb szeszes ital, amelyet kevert italban használhatsz, mivel több ízrétegű.

Javasoljuk, hogy rozsos whisky alapot használjon, mivel ez biztosítja a merészség és a lágyság egyensúlyát. Sokan, akik nem szeretik a whiskyt, panaszkodnak a robosztus ízére. Ennek ellensúlyozására ízesített likőröket, egyszerű szirupot és gyümölcsdíszeket adhat hozzá.

Az egyik legklasszikusabb whiskykoktél, amit kipróbálhat, a Whiskey Sour. Mindössze egy kis whiskyre, citromlére, egyszerű szirupra és egy tetszés szerinti díszítésre van szükséged.

Ennek a koktélnak az elkészítéséhez keverje össze a whiskyt, a citromlevet és az egyszerű szirupot egy koktélmixerben. Töltse meg a shakert jéggel, fedje le, majd rázza erőteljesen, amíg a shaker külseje jéghideg nem lesz.

Ezután szűrje át az italt egy tálba vagy pohárba, és díszítse az elkészült Whiskey Sour-t egy narancsszelettel vagy cseresznyével. Az eredmény egy finom gyümölcsös, erős ital lesz, amitől remekül fogod érezni magad!

A whiskey olyannyira népszerűvé vált, hogy gyakorlatilag saját alkoholkategóriát alkothatna. Más szeszes italokhoz képest messze ebben az iparágban a legszélesebb a választék. Egy dolog azonban biztos: ez a klasszikus szeszesital nem fog egyhamar sehová sem tűnni.

Ez az ital a szeszes italok igazi rajongóinak szól; azoknak, akik gazdag, határozott ízekre vágynak a szeszes italokban, a whisky a tökéletes ital. Tehát tegye félre a vodkát. A rumot pedig egyelőre dobd a polcra. Jelenleg a whisky aranykora van, és itt az ideje, hogy élvezze, amit a piac kínál. Ne maradjon ki!

A piacon kapható whiskyk legszélesebb választékáért látogasson el a Nonstopdrink.hu oldalára! Többféle whiskyt tartunk, a Bourbontól a skót whiskyig.

Developed by: Elitring.com

Like this:

Like Loading...

Üdvözlünk az oldalon!

Elmúltál már 18 éves?