A gyorsabb kiszállítás érdekében add le rendelésedet telefonon:  +36 30 871 8951

KALÓRIÁK A BORBAN VS VODKA: FIGYELEMBE VEENDŐ TÉNYEZŐK
person sitting near the brown wooden barrel table
Az Éjszakai Élet Új Dimenziója: Az Otthoni Italfogyasztás Trendje és Hatása
Az éjszakai élet dinamikája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A hagyományos szórakozóhelyek látogatása helyett egyre többen választják az otthoni italfogyasztást, mint alternatívát a szocializálódásra és a kikapcsolódásra. Ennek hátterében számos tényező áll, többek között a kényelem, a költséghatékonyság és a személyre szabott élmény iránti igény. Ebben a változásban kiemelkedő szerepet játszik az ital […]
person holding cup of wine
Hány kalória van egy pohár vörösborban?
Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, azt gondolhatod, hogy a siker érdekében le kell mondanod a vörösborról. Ez azonban nem így van. Bármit lehet mértékkel élvezni a fogyókúra alatt, beleértve a vörösbort is. A vörösbor még néhány olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely hasznos lehet Önnek és szervezetének. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogy az esti […]
cold summer alcohol bar
Miből készül a vodka?
A vodka egy sokoldalú, meglehetősen semleges szeszes ital, amelyből rengetegféle koktél készíthető. Tényleg bármivel keverhető az édes gyümölcslevektől vagy limonádétól kezdve a fűszeres gyömbérsörön át valami földes, gyógynövényes dologig. De miből készül valójában a vodka? És hogyan néz ki az előállítási folyamat? Elmondjuk, miből készül a vodka, elmagyarázzuk egy kicsit az előállítási folyamatot, és még […]
nonstopdrink5

Amikor egy hosszú nap után leülsz egy pohár borhoz, az utolsó dolog, amire gondolsz, az a pohárban lévő kalóriák száma.  Amikor pedig egy vodkaszódát készítesz magadnak, valószínűleg a frissítő ízre koncentrálsz, nem pedig a szénhidrátokra.

Másrészt, ha a tápértékadatokra gondolsz, azt teljesen megértjük! Élvezni akarod magad és a kedvenc italodat, de azt is tudni akarod, hogy mit viszel be a szervezetedbe.

Nem kell, hogy csak az egyik vagy csak a másik legyen. Élvezheti a választott italát, miközben tájékozott lehet olyan dolgokról, mint a kalória, az összetevők és az elkészítés folyamata. Míg sokan gondtalanul kortyolgatják italaikat, vannak olyanok, akik szeretik nyomon követni a kalóriabevitelüket minden nap. Ennek számos oka lehet, például diétázni vagy egy bizonyos napi kalóriamennyiséget megcélozni.

A jó hír az, hogy a legtöbb alkohol viszonylag alacsony kalóriatartalmú. Az egyes típusok ugyan eltérőek, de összességében egy-két pohár nem fog túlságosan visszavetni a kalóriák tekintetében. Nyilván vannak kivételek, mint például a sör egyes fajtái, amelyeknek magasabb lehet a kalória- és szénhidráttartalmuk.

Tehát akár nyomon követi a kalóriákat, akár csak kíváncsi, olvasson tovább, hogy megtudja, mennyi kalóriát tartalmaz a bor és a vodka, valamint az egyéb táplálkozási különbségeket.

MI A KALÓRIAKÜLÖNBSÉG A BOR ÉS A VODKA KÖZÖTT?

Kezdjük az alapokkal: elég egyértelmű, hogy a bor és a vodka nagyon különböző italok. Az íztől kezdve az adagok méretén át az összetevőkig e két kedvencnek nincs sok közös vonása, így ez természetesen átgyűrűzik a kalóriatartalmukba is. Szerencsédre azonban mind a bor, mind a vodka kalóriabevitel tekintetében elég jól kezelhető!

HÁNY KALÓRIA VAN A KÜLÖNBÖZŐ BOROKBAN?

Bár a legtöbb bor kalóriatartalmát tekintve ugyanabban a sávban mozog, többféle fajta létezik, és a kalóriatartalom is eltér. Ezek a borok is az édesektől a száraz borokig terjednek. Nézzük meg a különböző borfajtákat és azt, hogy mindegyikben mennyi kalória van:

Fehérbor: Ide tartozik a chardonnay, a sauvignon blanc, a pinot grigio és mások. A fehérborok lehetnek szárazak vagy édesek. Az átlagos pohár 111-173 kalória között mozog, típustól függően.

Vörösbor: Ide tartozik a pinot noir, a cabernet sauvignon, a merlot és mások. A vörösborok szintén lehetnek szárazak vagy édesek. Az átlagos pohár valamivel magasabb, és 135-195 kalória között mozog.

Pezsgő: Ide tartozik a cava, a prosecco és a brut pezsgő. Általában egy pohár 150-160 kalória körül van.

Desszertbor: Ide tartozik a Moscato, a sherry és a portói. A desszertborok adagnagysága kisebb, kalóriatartalma pedig magasabb. Egy 3 30 mls pohár desszertbor 189-275 kalória között mozog.

HÁNY KALÓRIA VAN A VODKÁBAN?

Ha a vodka szerelmese vagy, jó hír: rendkívül alacsony a kalóriatartalma. Valójában az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú alkohol! Azok számára, akik fogyókúráznak, de mégis alkoholt fogyasztanak, a vodka jellemzően az alacsony kalóriatartalma és a nem létező szénhidrátok miatt a legmegfelelőbb.

A sör és a bor sokkal kalóriaszegényebb alternatívájának számít. Kalóriatartalmát illetően egyszerű a szemlélet: minél magasabb a proof, annál magasabb a kalóriatartalom. Alapvetően minél több alkohol van a vodkában, annál több kalóriát tartalmaz.

Íme egy bontás arról, hogy nagyjából hány kalória van egy fél deci vodkában (megjegyzés - bár ez márkától függően változhat, a legtöbb márka kalóriatartalma azonos, ha azonos alkoholtartalomról van szó): 80-130 Kcal

MELYIK AZ EGÉSZSÉGESEBB ALKOHOL?

Az igazság az, hogy egyetlen alkohol sem tesz jót az egészségednek. Persze, egy pohár vörösbor jót tehet a szívnek, és egy-egy pohárkával időnként biztosan segíthet a kikapcsolódásban. De a kalóriák mellett az alkohol végül is alkohol. Ez alatt azt értjük, hogy mindent mértékkel kell fogyasztani.

A vodka és a bor is elég alacsony kalóriatartalmú, általában. A lényeg, hogy ne essünk túlzásba, és maradjunk egy-két pohár bornál vagy egy-két feles vodkának megfelelő mennyiségnél.

Más tápértékeket is figyelembe kell venni, például a szénhidrátokat és a cukrot. Ha az összképet nézzük, minden olyan alkohol, amelyhez gyümölcsleveket és keverékeket adnak hozzá, tele lesz cukorral, és ezért magasabb lesz a kalóriatartalma. Ha a tiszta alkoholt hasonlítjuk össze, a vodkában mindenből nulla gramm van: szénhidrát, cukor, zsír, nátrium stb. míg a bornak van cukor- és szénhidráttartalma.

KÖVETKEZTETÉS

Ha kalóriatartalomról van szó, a legtöbb alkohol elég alacsony. Ez természetesen nem tartalmazza a vodkaitalok keverőit és adalékanyagait. Önmagában a vodka és a bor is alacsony kalóriatartalmú, így amíg mértékkel fogyasztja, nyugodtan ihat egy pohárral, és tudhatja, hogy tartja magát a diétához.

A bor egy kicsit más, mint a vodka, mert többféle fajtája létezik, például fehér és vörös, édes és száraz. A kalóriatartalom ezeken a fajtákon belül is változó.

A vodka összességében alacsonyabb kalóriatartalmú választás. A kalóriatartalom az alkohol alkoholtartalomtól függően változik. Ha magasabb alkoholtartalmú, akkor több kalóriát tartalmaz, mint egy alacsonyabb alkoholtartalmú vodka. Egy nagyszerű dolog, hogy nagyjából minden márkánál ugyanazok a kalóriaadatok vannak, ha az üvegek ugyanolyan proof-osak.

Próbáljon meg nem stresszelni a kedvenc italai kalóriatartalma miatt. Ha egészséges vagy és okosan megválogatod az általad fogyasztott mennyiséget, nincs okod az aggodalomra! Érezd jól magad, élvezd az italt, és kényeztesd magad.

Legközelebb, amikor a kedvenc borodra vágysz, vagy egy újfajta vodkára van szükséged egy különleges koktélhoz, használd a Nonstopdrink.hu-t, hogy megkönnyítsd a dolgodat. Mindenféle alkoholtípusból hatalmas választékot szállítunk, és szolgáltatásaink gyorsak, egyszerűek. 

Developed by: Elitring.com

Like this:

Like Loading...

Üdvözlünk az oldalon!

Elmúltál már 18 éves?