A gyorsabb kiszállítás érdekében add le rendelésedet telefonon:  +36 30 871 8951

Meddig tart a whisky?
person sitting near the brown wooden barrel table
Az Éjszakai Élet Új Dimenziója: Az Otthoni Italfogyasztás Trendje és Hatása
Az éjszakai élet dinamikája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A hagyományos szórakozóhelyek látogatása helyett egyre többen választják az otthoni italfogyasztást, mint alternatívát a szocializálódásra és a kikapcsolódásra. Ennek hátterében számos tényező áll, többek között a kényelem, a költséghatékonyság és a személyre szabott élmény iránti igény. Ebben a változásban kiemelkedő szerepet játszik az ital […]
person holding cup of wine
Hány kalória van egy pohár vörösborban?
Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, azt gondolhatod, hogy a siker érdekében le kell mondanod a vörösborról. Ez azonban nem így van. Bármit lehet mértékkel élvezni a fogyókúra alatt, beleértve a vörösbort is. A vörösbor még néhány olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely hasznos lehet Önnek és szervezetének. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogy az esti […]
cold summer alcohol bar
Miből készül a vodka?
A vodka egy sokoldalú, meglehetősen semleges szeszes ital, amelyből rengetegféle koktél készíthető. Tényleg bármivel keverhető az édes gyümölcslevektől vagy limonádétól kezdve a fűszeres gyömbérsörön át valami földes, gyógynövényes dologig. De miből készül valójában a vodka? És hogyan néz ki az előállítási folyamat? Elmondjuk, miből készül a vodka, elmagyarázzuk egy kicsit az előállítási folyamatot, és még […]
gallantry whiskey bottle beside glass

A legtöbb whiskygyűjtőnek több palack is áll a bár polcán. Vannak, akik ezeket az üvegeket olyan sokáig hagyják állni, hogy már inkább dekorációnak kezdenek tűnni, mint italnak.

A whiskey egy keményre desztillált szeszes ital, amelyet erjesztett gabonamasszából hoznak létre. Árpából, kukoricából, rozsból és búzából készül. A "whiskey" tulajdonképpen egy kelta szóból származik, amely "az élet vizét" jelenti.

Mivel a whisky egy viszonylag erős ital, azt gondolnánk, hogy egy ideig tartó pihentetés után veszíthet erejéből. Ez az ital azonban valójában elég tartós, és ritkán romlik meg.

Tehát meddig tart valójában a whisky? Számos tényezőt kell figyelembe venni, és a válasz nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Lehet, hogy egy nap a következő forgatókönyvvel találod magad szemben: éppen a palackgyűjteményedet böngészed. Találsz egy poros whiskys üveget, amely úgy néz ki, mintha évekkel ezelőtt vásárolták volna. Valószínűleg tíz, talán húsz vagy még több éves. Meg kellene innia? 

Nos, a válasz az, hogy talán. A whisky szavatossági ideje attól függően változik, hogy az üveget valaha is kinyitották-e vagy sem. A fénynek, levegőnek és hőmérséklet-változásnak való kitettség megváltoztatta volna az ízét, ha felbontották volna.

Másrészt, ha soha nem nyitották ki, akkor szinte örökké eláll. Az olyan desztillált szeszes italok, mint a whisky, nem romlanak meg, és nem válnak ecetté, ellentétben a sörökkel és a borokkal. Amikor a whisky "megromlik", valójában még mindig iható. Csak az íze változik.

Ez azonban nem minden. A whisky romlási folyamata meglehetősen összetett. Valójában sok más tényező is befolyásolhatja a whisky eltarthatóságát. Az alábbiakban a Nonstopdrink.hu segítségével mindent megtudhat arról, hogy meddig tart el a whisky.

MEDDIG TART EL A WHISKY?

Az egyik fontos dolog, amit a whiskyről tudnod kell, hogy a whisky nem öregszik, miután palackozták. Csak akkor öregszik, amikor a hordóban a fával érintkezik. Ezek a hordók amerikai fehér tölgyből vagy európai tölgyből készülnek, és a whiskey hetekig (vagy évekig) benne ülve kapja meg az ízét.

Ez azt jelenti, hogy nem érdemes megpróbálni hosszú ideig tárolni. Ha megpróbáljuk érlelni, az egyáltalán nem javítja az ízét, és az állagát sem befolyásolja. Ha most veszel egy üveg whiskyt, és megfelelően tárolod, akkor egy év múlva nagyjából ugyanolyan íze lesz. A whisky íze csak azért lehet valamennyire más, mert még a legszorosabban záródó palackok is engednek némi levegőt egy idő után, de ennyi.

Bár nem ajánlott megpróbálni érlelni a whiskyt, egyesek pozitív tapasztalatokról számolnak be, ha néhány nappal az üveg felbontása után isszák a whiskyt. Amikor felcsavarod a whiskey-t, az illékony vegyületeinek egy része felszabadul, ami kisimítja az ízét.

Előfordulhat, hogy egyes whiskys üvegeken szavatossági idő van feltüntetve. Ez azonban általában csak formalitás. Egy bontatlan whiskys üvegnek megfelelő tárolás esetén a lejárati dátumot követően is el kell tartania. Ha hosszú ideig tárolják, az ízét befolyásolja, de nem romlik meg.

Ne feledje azonban, hogy amint az üvegben lévő levegő mennyisége elér egy bizonyos küszöbértéket, a whisky íze már nem lesz jóízű. Általában minél több alkohol van a palackban, annál lassabban változik az íz. Azt azonban lényegében nem lehet tudni, hogy ez mikor következik be. Ezért a vásárlás után igyekezzen minél hamarabb élvezni a whiskyt.

HOGYAN KELL TÁROLNI A BONTATLAN WHISKYT

A bontatlan whisky tárolásakor fontos, hogy függőlegesen tárolja. A whiskys üveg dugója nem záródik olyan szorosan, mint egy borosüvegé. Ennek az az oka, hogy a whiskey-s üveg dugója arra való, hogy többször is levehető legyen, míg ha egy borosüveg dugóját egyszer kipattintod, az már soha többé nem mehet vissza igazán.

Emellett a whiskysüveget a napfénytől is távol kell tartania. A nap ultraibolya sugarai idővel kifehérítik a whisky színpigmentjeit. A legjobb eredmény elérése érdekében tárolja whiskyjét bárszekrényben vagy csomagban.

Az is bölcs dolog, ha megvédi az üveget a nedvességtől, és műanyag zacskóba teszi. Csak győződjön meg róla, hogy a zacskó nem tartalmaz lágyítószereket vagy más vegyi anyagokat, mivel ezek kifehéríthetik a címkét, és hatással lehetnek az üveg tartalmára.

Ezután tartsa a whiskyt szobahőmérséklet alatt. A whisky tárolásakor idővel csökkenni fog az üveg töltöttségi szintje. Az apró mennyiségű levegő, amely még mindig bejuthat a palackba, a folyadék apró darabkáinak elpárolgását okozza a dugón keresztül. 

Ha megfelelően tárolja whiskyjét, az akár több mint egy évtizedig is eltartható. Hogy lássa, mennyi folyadék párolog el az üvegből, jegyezze fel egy filctollal a folyadékszintet, amikor először tárolja. Egy kiegészítő kupakkal is megakadályozhatja a párolgást.

A tárolt palack típusával kapcsolatban is vannak bizonyos kikötések. A csavaros kupakkal ellátott palackokat például rendszeresen kézzel kell újra meghúzni. Ezek idővel természetesen meglazulnak.

HOGYAN VÁLTOZIK A WHISKY ÍZE

A felbontott whisky íze más lehet, mint egy vadonatúj üvegé. Ha egyszer felbontott egy palackot, körülbelül hat hónap és két év között van idő, mielőtt jelentősen megváltozik az íze - de ez sem feltétlenül rossz.

Ez idő alatt a palackban lévő alkohol elpárolog, és a whisky íze lágyabbá válik. A palackban lévő levegő is tartalmaz aktív gázokat, amelyek fokozatosan reakciókat váltanak ki a whisky ízében.

Nem igazán lehet megjósolni, hogyan fog változni a whisky íze. Egyes esetekben az emberek pozitív változásról és az íz javulásáról számolnak be. Legtöbbször azonban a változás rosszabb, gyakran savanyítja a whisky ízét.

A nap végén ez tényleg a te preferenciádon múlik. De ha úgy szeretné élvezni a whiskyt, ahogyan a gyártó tervezte, törekedjen arra, hogy minél hamarabb megigya.

Nem árt, ha a felbontott whiskyt egy-két hétig a polcon tartod. Akár egy egész hónap után is rendben lehet. Az üveget azonban mindig tartsa lezártan, és ha lehet, biztonságosan, légmentesen zárható helyen tárolja.

Ha már felbontotta az üveget, az egyik megelőző intézkedés, amit tehet, hogy a whiskyt egy kisebb, kisebb légáramlású üvegbe tölti. Csak ne használjon dekantálót, mivel azok általában túl nagy légáramlást engednek.

HOGYAN ÁLLAPÍTHATOD MEG, HOGY A WHISKYD ROSSZ-E?

A whisky nem feltétlenül romlik meg, csak az íze változik. Ez nem jelenti azt, hogy nem fogyasztható. Ez majdnem olyan, mintha nem friss húst vagy zöldséget ennénk. Lehet, hogy még ehetőek, de már nem lesz olyan az ízük, mint amilyennek lennie kellene. Még ha a whisky egy évszázados is, valószínűleg még mindig jó inni. Lehet, hogy nem fogod nagyon élvezni, de valószínűleg nem leszel tőle beteg.

Ha meg akarja állapítani, hogy a whiskyje oxidálódott-e, vizsgálja meg az üveget. Ha lyukas, vagy ha a dugó sérült vagy penészes, akkor valószínűleg megváltozott az alkohol íze. Ha a whiskey furcsa vagy savanyú szagot fejleszt, akkor megváltozott.

Mivel a whisky ízének megváltozása hosszú időbe telik, valószínűleg nem fogja észrevenni ezeket a jeleket. Néha a jelek sokkal finomabbak. Lehet, hogy nincs más választása, minthogy csak egy kortyot vegyen, és meggyőződjön róla, hogy megváltozott-e az íze.

A WHISKY ÖRÖKKÉ TART?

Tehát a whisky örökké tart? Valahogy úgy. Elméletileg a whisky soha nem romlik meg. De egy igazi whisky-szakértő szemében a whisky a legjobb, ha frissen, a palackból tálalják. Nem hónapokkal vagy évekkel a felbontás után.

Kevés olyan élvezet van az életben, ami olyan jól esik, mint egy pohár whisky. Egy tányér füstölt lazaccal vagy osztrigával párosítva a whisky isteni ajándék.

Ez egy olyan ital, amelyet több száz éve generációk tucatjai élveznek. Legyen szó bourbonról vagy skót whiskyről, japán vagy ír stílusúról, a whisky az Ön számára is létezik.

Ha alkalmi ivó vagy, jó esély van rá, hogy már kóstoltál whiskyt, és nem is tudsz róla. Ivott már Jack Daniel's-t? Az egyfajta Tennessee-i whisky. Mit szólnál egy kis Fireballhoz? Az egy hírhedt fahéjas whisky.

Bár egyesek a whiskyt az érettebb közönség italának tartják, valójában sokkal elterjedtebb, mint gondolnád, és nem kell egyedül élvezni. A whiskyből ízletes, robusztus koktélokat készíthetünk.

A piacon kapható legjobb minőségű whiskyért nézze meg a Nonstopdrink.hu-t. Mi vagyunk az elsőszámú név az alkoholszállításban.

Developed by: Elitring.com

Like this:

Like Loading...

Üdvözlünk az oldalon!

Elmúltál már 18 éves?