A gyorsabb kiszállítás érdekében add le rendelésedet telefonon:  +36 30 871 8951

Merlot kontra Cabernet: Melyik a jobb vörösbor?
person sitting near the brown wooden barrel table
Az Éjszakai Élet Új Dimenziója: Az Otthoni Italfogyasztás Trendje és Hatása
Az éjszakai élet dinamikája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A hagyományos szórakozóhelyek látogatása helyett egyre többen választják az otthoni italfogyasztást, mint alternatívát a szocializálódásra és a kikapcsolódásra. Ennek hátterében számos tényező áll, többek között a kényelem, a költséghatékonyság és a személyre szabott élmény iránti igény. Ebben a változásban kiemelkedő szerepet játszik az ital […]
person holding cup of wine
Hány kalória van egy pohár vörösborban?
Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, azt gondolhatod, hogy a siker érdekében le kell mondanod a vörösborról. Ez azonban nem így van. Bármit lehet mértékkel élvezni a fogyókúra alatt, beleértve a vörösbort is. A vörösbor még néhány olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely hasznos lehet Önnek és szervezetének. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogy az esti […]
cold summer alcohol bar
Miből készül a vodka?
A vodka egy sokoldalú, meglehetősen semleges szeszes ital, amelyből rengetegféle koktél készíthető. Tényleg bármivel keverhető az édes gyümölcslevektől vagy limonádétól kezdve a fűszeres gyömbérsörön át valami földes, gyógynövényes dologig. De miből készül valójában a vodka? És hogyan néz ki az előállítási folyamat? Elmondjuk, miből készül a vodka, elmagyarázzuk egy kicsit az előállítási folyamatot, és még […]
ital hazhozszallitas vorosbor

Sokak számára, akiket nem érdekel a borok világa, csak kétféle bor létezik: fehér és vörös. De mindannyian tudjuk, hogy a lista nem áll meg itt, hiszen a világ legjobb bortermelő vidékeiről tucatnyi fajta származik.

A legmagasabb rendű borok számos termőterületről származhatnak, például a kaliforniai Napa-völgyből, az olaszországi Toszkánából vagy a németországi Moselből. A leggazdagabb múlttal rendelkező, kiváló minőségű borok közül azonban néhány a franciaországi Bordeaux régióból származik.

A Merlot és a Cabernet Sauvignon egyaránt a délnyugat-franciaországi Bordeaux történelmi régiójában született. Mindkét bort egy folyó túlpartján termesztették, és mindegyiknek megvolt a maga "terroirja", vagyis a termesztési körülményei.

A folyó baráti rivalizálást teremtett, és a Merlot-t és a Cabernet-t egymástól függetlenül fejlesztették ki, mégis szoros rokonságban állnak egymással.

Charles Dickens klasszikus könyvének, a Két város története című művének híres nyitó sora a francia forradalom sötét drámáját mutatja be: "Ez volt a legjobb és a legrosszabb idő". Mai történetünkben, az "Egy mese két borról", a Merlot és a Cabernet hasonló, de egyszerűbb módon foglalható össze: "A borok legjobbika volt."

BORDEAUX-I BOROK

A franciaországi Bordeaux régió a Merlot és a Cabernet Sauvignon szülőhelye. A Gironde folyó a területet "Merlot" és "Cabernet" régiókra osztja. A folyó bal partján túlnyomórészt Cabernet Sauvignon szőlőt termesztenek, míg a jobb parton a Merlot szőlőt termesztik.

A két szőlőfajta kétségtelenül hasonló, mivel ugyanabból az anyaszőlőből származnak. A Cabernet Franc szőlőt, amelyet a bordeaux-i régióban "Bouchet" néven is ismertek, ma is termesztik.

A 16. és 17. századi Franciaország szőlőtermelői kísérleteztek a nemesítéssel, és kifejlesztették a Merlot és a Cabernet Sauvignon fajtákat. A Cabernet Franc-t gyakran kombinálják "gyermekszőlőjével", hogy bordeaux-i házasításokat hozzanak létre.

A bordeaux-i vörös házasítás a Merlot, Cabernet Sauvignon és/vagy Cabernet Franc szőlőfajták kombinációja. A "bal parti" bordeaux-i borok Cabernet-súlyos házasítások, míg a "jobb parti" házasítások általában Merlot-t tartalmaznak. Egy palack bordeaux-i bor remek lehetőség a Merlot és a Cabernet általános jellemzőinek felfedezésére. Ezt követően felfedezheti a két bor egyes fajtáit, és felfedezheti azokat a finomságokat és jellemzőket, amelyek mindegyiket különlegessé teszik.

MERLOT BOR: A KÖZÖNSÉGKEDVENC

A Merlot név egy régi francia szóból származik, amelynek jelentése "kis feketerigó". A sötét, majdnem fekete színű szőlő lágy és gyümölcsös ízekkel rendelkezik. A merlot és a merlot-tartalmú házasítások köztudottan fiatalabb korban is ihatóak, mint a legtöbb bor. Ennek eredményeként a bor kevesebb tárolási időt igényel, ami a bortermelők kedvencévé teszi.

Gyakori ételpárosítások közé tartozik a marhahús, a sajt, a csirke és a gyümölcs. Egy tipikus Merlot bor száraz  A Merlot-ról ismert, hogy a régiótól és az alkalmazott borkészítési technikáktól függően különböző ízeket vesz fel.

A merlot-ban megtalálható kakaó, szilva, cseresznye és gyógynövények. Francia tölgyfahordóban érlelve a bor a vanília és a szegfűszeg mellett "fás" jegyeket is felvehet.

A Merlot világméretű népszerűsége miatt a szőlőt gyakran túltermelték és elkapkodták a piacra kerülést. Ezek az alacsony minőségű borok egyáltalán nem hasonlítanak a bordeaux-i régió Merlot-jára, és nem tekinthetők a történelmi régió pontos képviseletének.

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Magyarországon és világ más részein azonban számos kiváló minőségű bor készül. A kutatás széles körben elérhető a megbízható márkák megtalálásához.

A kiváló minőségű, teljes ízű borok előállításához gondosságra és tudásra van szükség a gyártási folyamatban. Ha egy bizonyos bort csak azért termesztenek, hogy a "Merlot" név népszerűségéből tőkét kovácsoljanak, gyakran rövidítéseket alkalmaznak, és a minőséget gyakran feláldozzák. Vigyázzon a vásárló!

CABERNET SAUVIGNON: A MERLOT ÉRETT ROKONA

A cabernet sauvignon egy kiadósabb, érettebb vörösborfajta. A tanninok hangsúlyosabbak ebben a fajtában, ami a sok borban gyakori szárító, fanyar szájízhez vezet. Ez különösen akkor igaz, ha a bort nem hagyják érlelődni olyan hosszú ideig, amennyit a szőlő megérdemel.

Ha a tanninok túlságosan hangsúlyosak, a bor akár egy órán át tartó dekantálása oxigénnel telítheti és lágyíthatja az ízeket. 

A Cabernet Sauvignon ismert arról, hogy erős "gerinccel" rendelkezik, utalva a merész szájízére és arra, hogy olyan zamatos ételekkel párosítható, mint a párolt borda, a finom steakek és a portobello gomba.

A Cabernet általában sötétebb, mélyebb árnyalatú, mint a Merlot. A szőlő a Cabernet Franc és a Sauvignon Blanc szőlő keresztezésével jött létre. A magas csersavtartalom miatt a borászok egyre hosszabb ideig kísérleteznek és érlelik a Cabernet Sauvignont. Az ízek a bor érlelésével változnak és érnek.

Az ízek még jobban felerősödnek, ha a bort francia tölgyfahordóban érlelik.

A Cabernet Sauvignon a bordeaux-i régió leleményességének és a borkészítés iránti elkötelezettségének köszönhetően fejlődött ki és vált egyre népszerűbbé. Az 1970-es években azonban a bor népszerűsége robbanásszerűen megnőtt, miután a Napa-völgyi borászok tökéletesítették a bort.

1976-ban a "Párizsi Ítélet", egy európai borkóstoló versenyen a Cabernet Sauvignon Napa Valley-i változatát egy vak kóstolóteszt során a francia fajtát megelőzve rangsorolták. Ezt követően a Cabernet Sauvignon népszerűsége az egekbe szökött, és a steakek és más finom ételek alap vörösborának párosításává vált.

Egy időben a Cabernet Sauvignon volt a világ legelterjedtebb szőlőfajtája. Az 1980-as és 1990-es években a Merlot kezdett népszerűvé válni, és végül átvette a Cabernet Sauvignon helyét. Mind a mai napig a kettő világszerte kedvelt és a nagy vörösborok vezető példái.

A NAGY BOROKAT EGYFORMÁN ISSZÁK

A két szőlőfajta, a Merlot és a Cabernet Sauvignon ugyanarról a régióról származik, és eredetileg ugyanabban a régióban termelték, ami sok hasonlóságot eredményez. Sokan, akik nem isznak rendszeresen bort, talán nem is tudják megkülönböztetni őket. Ha azonban közelebbről megnézzük, a különbségek szembetűnőek, sőt néha tudományosak.

A talaj, amelyben a szőlőt termesztik, óriási hatással van bármely bor előállítására és ízére. Egy Napa Valley régióban termelt Cabernet Sauvignonról köztudott, hogy grafit, szeder és dohány ízjegyei vannak.

Egy Cabernet bor, amelyet a szülőföldjén, Bordeaux-ban termeltek, olyan ízjegyeket mutathat, mint a szilva, a fekete ribizli és az ánizs.

A legkönnyebben észrevehető és érthető különbségek közé tartozik a szárazság és a test. Bár mindkét bor száraz, a Merlot édesebb árnyalatú, így könnyebben iható és sokféle ételhez párosítható.

A Cabernet Sauvignon szárazabb és merészebb, ami miatt dekadensebb ételekhez, például steakhez és bordákhoz párosítható.

Mindezen ismeretek elsajátítása után kedvet kapott egy vörösborkóstoláshoz? Szeretne néhány sangriát keverni a következő összejövetelre? Mindenesetre a Nonstopdrink.hu gondoskodik rólad. Ha Nonstopdrink.hu borkiszállítást keres a városában, tekintse át választékunkat online.

A borok, sörök és szeszes italok teljes választékában biztosan megtalálja, amit keres. Nemcsak, hogy van, amire szüksége van, de perceken belül ki is szállítják Önnek!

Developed by: Elitring.com

Like this:

Like Loading...

Üdvözlünk az oldalon!

Elmúltál már 18 éves?