A gyorsabb kiszállítás érdekében add le rendelésedet telefonon:  +36 30 871 8951

MI A KÜLÖNBSÉG A BOURBON, A WHISKY ÉS A SCOTCH KÖZÖTT?
person sitting near the brown wooden barrel table
Az Éjszakai Élet Új Dimenziója: Az Otthoni Italfogyasztás Trendje és Hatása
Az éjszakai élet dinamikája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A hagyományos szórakozóhelyek látogatása helyett egyre többen választják az otthoni italfogyasztást, mint alternatívát a szocializálódásra és a kikapcsolódásra. Ennek hátterében számos tényező áll, többek között a kényelem, a költséghatékonyság és a személyre szabott élmény iránti igény. Ebben a változásban kiemelkedő szerepet játszik az ital […]
person holding cup of wine
Hány kalória van egy pohár vörösborban?
Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, azt gondolhatod, hogy a siker érdekében le kell mondanod a vörösborról. Ez azonban nem így van. Bármit lehet mértékkel élvezni a fogyókúra alatt, beleértve a vörösbort is. A vörösbor még néhány olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely hasznos lehet Önnek és szervezetének. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogy az esti […]
cold summer alcohol bar
Miből készül a vodka?
A vodka egy sokoldalú, meglehetősen semleges szeszes ital, amelyből rengetegféle koktél készíthető. Tényleg bármivel keverhető az édes gyümölcslevektől vagy limonádétól kezdve a fűszeres gyömbérsörön át valami földes, gyógynövényes dologig. De miből készül valójában a vodka? És hogyan néz ki az előállítási folyamat? Elmondjuk, miből készül a vodka, elmagyarázzuk egy kicsit az előállítási folyamatot, és még […]
nonstopdrink whiskey

Tényleg, van különbség e három ital között? Egyesek szerint teljesen különböző italokról van szó, mások szerint ugyanarról, csak más néven, de sokaknak tényleg fogalmuk sincs. Ha az utóbbi kategóriába tartozik, akkor biztosan nincs egyedül. Az egyes szeszes italok árnyalatai sokak feje fölött elsikkadnak. Tehát, hacsak nem vagy bartender vagy valaki, aki abszolút szereti a whiskyt, akkor logikus, hogy nem tanulmányoztad a finom különbségeket e három szeszes ital között.

Merüljünk el a bourbon, a whiskey és a scotch közötti különbségekben és hasonlóságokban, ismerkedjünk meg a népszerű márkákkal, és még egy nagyszerű koktéllistát is felfedezhetünk, amelyet elkészíthetsz. Miután elolvasta ezt a cikket, eleget kell tudnia ahhoz, hogy elmagyarázza a különbségeket a barátainak. Vagy tartsa meg az információt teljesen magának, és inkább nyűgözze le őket a tudásával. Akárhogy is, íme a végső útmutató a bourbonról, a whiskey-ről és a scotch-ról.

A BOURBON, A WHISKY ÉS A SCOTCH UGYANAZ?

Nem, a bourbon, a whisky és a scotch nem ugyanaz. Néhány típus azonban átfedésben van egy kicsit, de erről majd később. Alapvetően a whisky a szeszes ital eredeti változata. A bourbon és a scotch a whisky típusai, amelyek különböző szabályozásokkal és szabályokkal rendelkeznek, amelyek miatt különböznek a whiskytől. Mindegyik szeszesital egy adott gabonaféle cefréből készül, amely tartalmazhat kukoricát, árpát, rozst és búzát. Néhány kivételtől eltekintve mindegyiket ugyanúgy desztillálják.

MI A WHISKY?

A whisky a szesz eredeti változata, a skót whisky és a bourbon később jött létre. Ez a párlat különböző típusú gabonamalacok lepárlásával készül. Minden felhasznált gabonafélének malátázottnak kell lennie, és lehet árpa, rozs, kukorica és búza. Fahordókban érlelik, és a legtöbb márka elszenesedett fehér tölgyfát használ a hordókhoz, hogy igazán ikonikus ízt adjon neki. Ahhoz, hogy egy alkohol whisky-nek minősüljön, nem tartalmazhat hozzáadott ízeket. Az ízprofil teljes egészében a whisky érleléséhez használt hordóból származik.

A whisky az egyik legszigorúbban szabályozott szeszes ital, számos konkrét szabály vonatkozik arra, hogy mi számít egy bizonyos típusnak. A whisky több mint 16 változata létezik, amelyeket többnyire a származási országuk alapján különböztetnek meg.

TENNESSEE-I WHISKY

Ezt a whisky-variációt Tennessee államban kell előállítani. Nagyjából ugyanaz, mint a bourbon, hiszen mindkettő előállítása során 51%-ban kukorica cefrét használnak. A Tennessee whiskey a Bourbonhoz hasonlóan egy amerikai whiskey-variáció, amelynek készítését a szövetségi kormány szigorúan szabályozza. A Tennessee whiskyk jellemzően megfelelnek a Bourbon-nak minősülő követelményeknek, de két további folyamatot is tartalmaznak, hogy Tennessee whiskyvé alakuljanak át: Ahhoz, hogy Tennesse whiskyként lehessen besorolni, a whiskyt az államban kell előállítani. A whiskey-nek át kell esnie egy speciális szűrési lépésen is, amelyet Lincoln County Processnek neveznek, és amely a whiskey érlelése előtt történik. A Lincoln County Process során a whiskey-t juharszénen keresztül szűrik, mielőtt egy másik, elszenesedett tölgyfából készült tölgyfahordóba kerülne, ahol folytatódik az érlelési folyamat. Az Amerika két legnagyobb gyártója a Jack Daniels és a George Dickel.

IRISH WHISKEY

Nagyon egyszerűen fogalmazva, az ír whisky olyan whisky, amelyet Írországban készítenek - tudjuk, hogy ez eléggé hihetetlen. A whiskey szó valójában az ír "élet vize" szóból származik.

Ennek a párlatnak több változata létezik, köztük a pot still ír whisky, az ír malátawhisky, az ír gabonából készült ír whisky és a kevert ír whisky. Az ír whiskyt általában háromszor desztillálják, és legalább három évig fahordóban érlelik. Malátázatlan árpát használnak, amelyet gabonaviskeyvel kevernek, bár léteznek single malt fajták is. A whisky arról ismert, hogy különösen sima és könnyű, és népszerű márkái közé tartozik a Jameson és a Tullamore Dew.

KANADAI WHISKY

A Tennessee whiskyhez és az ír whiskyhez hasonlóan a kanadai whisky is egy Kanadában előállított kevert whisky. Ezek arról ismertek, hogy könnyebbek és lágyabbak, mint más típusú whiskyk.

A kanadai whiskey egy kevert többszemű szeszes ital, ami azt jelenti, hogy kukoricából készül, és egy kis rozsszemet is adnak a cefréhez. A kanadai whiskyk keverékeiben akár 20 (vagy még több!) összetevőt is használhatnak, ami hozzájárul a lágy ízéhez. Kanadában a "rozs whisky" és a "kanadai whisky" kifejezések felcserélhetők.

RYE WHISKEY

A törvény szerint a rozswhiskey-t olyan cefréből kell készíteni, amely 51%-ban rozsszemekből áll. A cefre többi része általában kukoricából és malátázott árpából áll. Szenesített, új tölgyfahordóban kell érlelni.

Az amerikai rozswhisky hasonlít a bourbonhoz, és technikailag ugyanaz, mint a kanadai whisky. A többi népszerű whiskyfajtától eltérően a rozswhisky bárhol elkészíthető. Ízprofilja jellemzően fűszeres és merész.

 MI AZ A SCOTCH?

A skót whisky egy másik fajta whisky, de ezt a változatot Skóciában készítik. Ahogy a pezsgőgyártóknak Franciaország Champagne régiójában kell előállítaniuk a buborékos italukat, úgy a skót whiskyt is Skóciában kell előállítaniuk, különben nem lehet skót whiskynek tekinteni.

Malátawhiskyből vagy gabonawiskeyből készül, és nagyon speciális törvényeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy skót whisky-nek nevezhessék. Amikor a scotchot eredetileg készítették, csak malátából készült árpát használtak. Ma már 133 skót whisky lepárló üzem működik Skóciában, és továbbra is a nemzeti kultúra hatalmas részét képezi.

A SCOTCH FAJTÁI

A scotchnak öt különböző kategóriája létezik. Mindegyiknek megvannak a maga sajátos jellemzői és ízprofiljai. Egyesek nagymértékben előnyben részesítik az egyik scotch-típust a másikkal szemben, különösen a tapasztalt skót whiskyivók. Ezek a különböző típusok leginkább a lepárlóüzemek előírásaira és az egyes típusokban felhasznált összetevőkre utalnak.

Single Malt - A Single Malt Scotch-ot egyetlen lepárlóüzemben kell lepárolni.

Single Grain - A Single Grain skót whiskyt szintén egyetlen lepárlóüzemben kell lepárolni. A különbség az, hogy ez nem malátázott árpából, hanem gabonafélékből készül.

Blended Scotch - Ez a scotch whisky egy vagy több single malt scotch-ot kombinál egy vagy több single grain scotch-al.

Blended Grain - Ez egyszemű whisky-k keveréke. Ezeket a single grain whisky-ket több lepárlóüzemben desztillálják.  Blended Malt - Ez két vagy több, különböző lepárlóüzemekből származó single malts keveréke.

Developed by: Elitring.com

Like this:

Like Loading...

Üdvözlünk az oldalon!

Elmúltál már 18 éves?