A gyorsabb kiszállítás érdekében add le rendelésedet telefonon:  +36 30 871 8951

Tequila: Mi az és hogyan készül?
10 módja annak, hogy kinyissa a sörösüveget nyitó nélkül
Volt már olyan, hogy egy jéghideg Heineken vagy Corona volt a kezedben, és hirtelen rájöttél, hogy nem tudod kinyitni? Nekünk is volt már. Szerencsére számos módja van annak, hogy kinyissunk egy sörösüveget palacknyitó használata nélkül. Akár a megbízható kulcscsomód nélkül kapnak rajta, akár csak szeretnél megtanulni néhány menő partitrükköt, ha megjegyzed ezeket a módszereket, soha […]
ital hazhozszallitas pezsgo 3
Pezsgő Vs. Prosecco: Mi a különbség?
A pezsgő és a prosecco az egyik legelterjedtebb pezsgőstílus. Az ízvilág, az esztétikum és az általános elegancia szempontjából nem meglepő, hogy ez a két bor ennyire népszerű. Ezt a két italt gyakran össze is hasonlítják, hiszen mindkettő pezsgő fehérbor, és általában ünnepi célokra használják őket. Emiatt előfordulhat, hogy az emberek mindkét bort „buborékosnak” hívják, ahelyett, […]
ital hazhozszallitas sor
Ki találta fel a sörpongot és miért?
Ha valaha is voltál már diákszövetségi bulin, egyetemi kampuszon akkor biztosan játszottál már sörpongot, vagy legalábbis láttad, hogy játszanak vele. A sörpong Amerika egyik kedvenc ivójátéka, és sokkal régebb óta létezik, mint gondolnád. MI AZ A SÖRPONG?Ha nem tudod, mi az a sörpong, ez egy ivójáték, amely hihetetlenül népszerű az egyetemi kampuszokon. A játékhoz négy […]
nonstopdrink tequila

Ha szeretsz margaritát inni, tequila koktélokat készíteni, vagy megismerni kedvenc likőröd gazdag történetét, akkor többet kell tudnod a tequiláról. Ez az erős, lágy alkohol az egyik legnépszerűbb a világon. Népszerűségének és sokoldalúságának köszönhetően szinte bárhová megy, a bárban mindig van minőségi tequila. A tequila nem csak önmagában finom, de megannyi koktélreceptben is felhasználható. Nagyjából bármilyen ízprofillal párosítható és jól működik.

Ha érdekli a tequila eredete és története, az is érdekelheti, hogyan kapta a tequila a nevét. Ez az alkohol a nevét Tequila városáról kapta, amely Guadalajara város közelében található. Ez az egyik első hely, ahonnan származik és ahol lepárolták. Amikor a város először indult, csak egy tequila lepárló volt a városban. Mindenki ehhez az egy helyhez ment tequiláért.

Ma már több mint 60 tequilagyár található csak ebben a városban. A szinte folyamatos termelésnek és lepárlásnak köszönhetően minden utcasarkon érezni lehet az agave és a tequila illatát. A város fő gazdasági funkciója a 19. század óta a tequilagyártás. A város nagyon népszerű turisztikai célpont is, ahol szállodák, túrák és egy Jose Cuervo vonat is található, amely a lepárlók és agaveültetvények között vezet.

Sokan a tequiláról azt gondolják, hogy a bárban felhajtott ital égeti a torkodat. Ha rossz tapasztalatod volt a tequilával, nem vagy egyedül. Határozottan több olyan olcsó márka van, amelyet sok bár tart a felesekhez, és igen, ezek adják azt az égető érzést! De nem minden tequila ilyen.

Eredetileg a tequilát tisztán szolgálták fel, és arra szánták, hogy kortyolgassák. A jó minőségű tequilák sima és ízletesek, ami lehetővé teszi, hogy lassan kortyolgassa és élvezze őket.

Úgy gondoljuk, hogy ahhoz, hogy értékelni tudd a tequilát, többet kell megtudnod arról, hogy mi is az és hogyan készül. A legjobb módja annak, hogy megértsük és élvezzük a tequilát az íze miatt, ha minél többféle tequilát kipróbálunk. Csak egy kis próbálkozás és tévedés kell ahhoz, hogy megtaláld azt, amit igazán szívesen iszol! Összeállítottuk a tequiláról szóló végső útmutatót, hogy többet tudj meg róla, és te legyél a következő nagy tequila koktélmester.

MI A TEQUILA?

A tequila a világ egyik legrégebbi alkoholfajtája. Több ezer éves múltra tekint vissza (körülbelül 2000 évre, de lehet, hogy még ennél is régebbi), és a mexikói vallási rituálékkal és különleges szertartásokkal kezdődött. Sőt, egyes legendák szerint a tequilát egy vulkán tetején hozták létre, és az istenek megáldották. Sokan úgy vélték, hogy az istenek küldték a Földre, hogy az emberek fogyasszák.

Ez a népszerű alkohol a kék agávé növényből származik, amely a természetben csak Mexikó bizonyos régióiban nő. A fő régiót Jalisco-nak hívják, ahol az összes tequilavállalat többsége termeszti a növényt. Érdekes módon csak Jalisco és néhány környező város képes a kék agávé növény termesztésére. Ráadásul bizonyos szabályok és előírások vonatkoznak a növény termesztésére a tequila előállítása céljából. Ez az oka annak, hogy ezeken a területeken kívül nem látni agavét (és legtöbbször magát a tequilát is) termesztő vállalatokat.

Ha a tequilát hagyományos módon készítik, az művészetnek számít. Vannak régóta fennálló hagyományok, receptek és titkok, amelyek generációkon át öröklődnek. Ez nem olyasmi, amit tömegesen vagy gyorsan készítenek. Időbe telik, mivel az agavé növénynek néhány évbe (átlagosan öt-hét évbe) telik, mire kifejlődik, mielőtt egyáltalán leszüretelhető lenne a gyártáshoz.

A tequilát előállító létesítmények kisebbek, a munka nagy részét kézzel végzik, kivéve az agavé növény összezúzásához használt gépeket, amelyekkel a nedvet kinyerik.

Az 1800-as években két család állított elő tequilát Mexikóban: a Cuervos és a Sauzas (fogadjunk, hogy a José Cuervo nevet ismered). Nagyjából ők voltak az egyetlenek, akik nagy mennyiségben készítettek tequilát, és egymás ellen harcoltak, mert ők voltak egymás egyetlen versenytársai. Mélyen gyökerező rivalizálásuk sokáig tartott, amíg más tequila cégek nem jöttek létre, hogy levegyenek valamennyit a nyomásból.

Bár a tequila már évezredek óta létezik, Amerikában csak az 1900-as években vált népszerűvé. A második világháború után a tequila iránti kereslet exponenciálisan megnőtt, mivel világszerte egyre népszerűbb lett.

Őrület belegondolni, hogy egykor csak két tequilapárló volt a világon, ma pedig már csak Mexikóban számtalan tequilapárló, márka és cég található. A tequilát tényleg mindenki élvezheti bármilyen (legális) életkorban, mert olyan sokféle fajta létezik. Nagyjából az elmúlt száz év alatt a csak szertartási célokra használt termékből népszerű árucikké vált, amelyet italokhoz és felesekhez használnak. Amit egykor vallási célokra használtak, ma már beindítja a bulit!

AZ AGÁVÉ NÖVÉNY JELENTŐSÉGE A TEQUILA KÉSZÍTÉSÉBEN

A csodálatos agávé növényt a tequila előállításához használják. Az agávé magas szinten tartja a fruktóz és az agavin nevű cukrok termelését, amelyek serkentik a tequila készítésének erjedési folyamatát. Az agávé Mexikóban virágzik, mert tápanyagokkal teli, gazdag, homokos talajra van szüksége. A forró, száraz éghajlat tökéletes agávé termesztési feltételeket teremt. Technikailag máshol is termeszthetnénk ezeket a növényeket, de Mexikóban hagyományosan kizárólag a tequila és a mezcal előállítása céljából termesztik.

Amikor ez a zamatos növény eléri az ötéves kort, sárga virágok hajtanak ki a tetején, és ez jelenti az agávé életciklusának végét. Még őrültebb – egy kifejlett agávé növény akár a két méteres magasságot is elérheti!

HOGYAN KÉSZÜL A TEQUILA?

A többi szeszes italtípustól eltérően, amelyekhez többféle alapanyagot is felhasználhatnak, a tequila kizárólag kék agávé növényből készülhet. Ez a növény Mexikóban őshonos, ezért a tequilát csak Mexikóban párolják. Pontosabban, a növényt Jalisco és néhány környező településen szedik le, majd desztillálják. Minden olyan szeszes italt, amelyet ezeken a területeken kívül agávéból készítenek, mezcalnak neveznek. A tequila készítésének hat lépése van.

1. BEGYŰJTÉS

A kék agávé növény betakarítása az első lépés a tequilakészítés folyamatában. A jimadores nevű munkások bemennek az agávéföldekre, és machete segítségével levágják a növény leveleit és tüskéit. Addig vágják és távolítják el a leveleket, amíg el nem érik a növény közepét, amelyet corazon-nak (szívnek) neveznek. Eltávolítják a növénynek ezt a hagyma alakú részét, amely nagyon nehéz lehet. A munkát teljes egészében kézzel végzik, és ugyanazokat a technikákat alkalmazzák, amelyeket már több száz évvel ezelőtt feltaláltak.

2. FŐZÉS

Miután a növényt betakarították, egy nagy kemencében meg kell főzni. A hagyományos módszerekhez kőkemencét használnak, amely segít a növény gőzben sütésében ahelyett, hogy hőn sütnék. A teljes főzési folyamat az elejétől a végéig körülbelül 48 órát vesz igénybe. Az agávé főzése segít abban, hogy az agávé cukorfoka felkészüljön az erjedési folyamatra.

3. GYÁRTÁS

Az erjesztés egy olyan folyamat, amely mindenféle alkohol előállításához történik. Ez az, amikor élesztőt adunk hozzá, hogy megegye a felhasznált anyag (ebben az esetben az agavé) cukorját. Az élesztő, amely megeszi a cukrot, alkohol előállítását eredményezi. Az erjedés átlagosan négy-hat napig tart.

4. LEPÁRLÁS

A tequilára vonatkozó előírások előírják, hogy egészségügyi és egészségügyi okokból kétszer kell desztillálni. Más szeszes italokkal ellentétben, amelyeket többször is lepárolhatnak, a tequilát nem szabad kétszeresnél többször lepárolni, hogy megmaradjon az ízprofilja. A lepárlás során az alkoholt párologtatással sűrítik.

5. ÖREGEDÉS

Ez vitathatatlanul a legfontosabb lépés a tequilakészítés folyamatában. Az érlelés whisky- vagy bourbon-hordókban történik, ami segít egyedi ízeket adni a tequilának. Ez adja az érlelt tequila arany vagy karamell színét is. Az érlelés folyamata a készülő tequila típusától függ. Ha blanco tequiláról van szó, akkor ez a folyamat teljesen kihagyható.

Developed by: Elitring.com

Like this:

Like Loading...
0
  0
  Kosár
  A kosarad üresVissza a piactérre

  Üdvözlünk az oldalon!

  Elmúltál már 18 éves?

  %d bloggers like this: